Sute de localnici evacuați din Roșia Montană, după apariția unei fisuri în barajul lacului piscicol Tăul Mare 

Fisura s-a produs în aval de digul lacului și canalul de evacuare a apei.

Peste 200 de locuitori ai comunei Roșia Montană au fost evacuați după ce o fisură a apărut în digul Tăului Mare, cel mai mare lac artificial situat în amonte de localitate.

Fisura s-a produs în aval de digul lacului și canalul de evacuare a apei

„S-a format un con prin surparea galeriei de fund, care este din zidărie de piatră, barajul datând de mai bine de 100 de ani. Mica breșă care s-a format este în partea din aval a barajului, la circa 10 metri de luciul de apă. Înspre luciul de apă nu apărut nicio fisură. Monitorizăm breșa, aceasta nu a suportat nicio modificară. Monitorizăm de asemenea nivelul lacului, care a scăzut la circa 2 centimetri de când îl monitorizăm. Volumul de apă în baraj este de 270.000 mc. La stația meteo, în ultimele 21 de ore a plouat circa 15,2 litri/mp, precipitațiile fiind în scădere. Așteptăm pornirea pompelor și soluția expertului”, a declarat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Albă, Vlad Sorin, potrivit ziare.com.

Zeci de pompieri se află în zonă, la nivelul ISU Alba fiind alertată grupa operativă

Tăul Mare este cel mai întins lac artificial din zona Roșia Montană, având o suprafață de 40.000 mp și fiind situat la o altitudine de 930 de metri. Autoevacuarea oamenilor a început în jurul orelor 03:00 – 04:00, autoritățile alcătuind echipe mixte care au mers din poartă în poartă la oameni și le-au explicat situația. Localnicii care nu au dorit să se evacueze, au semnat pe propria răspundere.

Mulți dintre locuitori au plecat la rude sau prieteni, fiind și persoane care s-au cazat în sălile de sport din Abrud și Câmpeni. La fața locului intervin zeci de angajați ai ISU, IJJ, IPJ și a altor instituții din județ. Șeful DSU, Raed Arafat, a ajuns duminică dimineață la comandamentul amenajat la Abrud. Potrivit ISU Alba ”pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare.

Potrivit ISU, NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, dar preventiv au fost luate măsuri pentru evacuare și pentru punerea în siguranță a acumulării

. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri. Șeful DSU a ajuns duminică dimineață la Roșia Montană pentru a evalua situația. Acesta a declarat că au fost evacuate 268 de persoane și a fost chemat un expert pentru a da o soluție punerii în siguranță a barajului.

„După cum cunoașteți, ieri, în jurul orei 19:00 s-a primit prin 112 un apel că ar fi o problemă la nivelul barajului de la Roșia Montană, baraj care acumulează apă curată, deci nu vorbim de halde de steril sau alte substanțe. Colegii de la ISU și toate autoritățile, bineințeles autoritățile locale care au fost implicate încă de la orele 16:00 verificând situația care a fost sesizată de un cetățean, au convocat Comitetul pentru Situații de Urgență. Am intrat în legătură cu ei și în final, după mai multe consultări, inclusiv cu domnul prim-ministru și cu ministrul Bode, decizia finală a fost de a evacua 268 de persoane din zona unde există un potențial de risc, până la stabilirea situației și a nivelului de risc”, a declarat Raed Arafat.

Brățara „Butonul Roșu” va fi adusă acasă de poștași persoanelor vârstnice