Astrid Fodor

Astrid Fodor, candidata FDGR, primarul în funcție și ales al Sibiului, și-a primit motivarea invalidări din partea Judecătoriei Sibiu. Aceasta a fost declarată incompatibilă cu funcția pe care a deținut-o între 27 septembrie 2012 – 3 iulie 2014, cea de viceprimar, după ce Curtea Supremă dădea câștig de cauză ANI. Astrid Fodor ar fi deţinut şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal” Sibiu, însă şi pe cea de membru în Consiliul de Administraţie al Grădiniţei de copii cu program prelungit nr. 37, din Sibiu.

Potrivit Orei de Sibiu, motivarea din partea instanței este următoarea.

„Cum, la data la care a fost emis raportul de evaluare (08.12.2015), intervenienta Astrid Cora Fodor se afla în exercitarea mandatului de viceprimar al municipiului Sibiu (2012- 2016), rezultă că ne aflăm în prima situație reglementată de dispozițiile art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010, în care interdicția legală de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani produce efecte de la data încetării mandatului.

Întrucât intervenienta s-a aflat în stare de incompatibilitate în cursul mandatului de viceprimar, încetat în anul 2016 prin ajungerea la termen, s-ar putea concluziona că termenul de 3 ani a început să curgă de la terminarea acelui mandat, împlinindu-se în anul 2019 și că, astfel, nu există vreun impediment în validarea mandatului pentru care intervenienta a fost aleasă la alegerile locale din 27 septembrie 2020”, se arată în motivarea judecătorului.

”Cu toate acestea instanța reține, raportat la dispozițiile art. 22 alin. 3 din Legea nr. 176/2010, că raportul de evaluare a stării de incompatibilitate nu produce efecte decât de la data rămânerii definitive, fie prin necontestarea la instanța de contencios administrativ, fie prin respingerea definitivă a contestației astfel formulată”.

Judecătorul a concluzionat „Drept urmare, reținând că raportul de evaluare prin care Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate a intervenientei a rămas definitivă în anul 2019, în cursul exercitării mandatului de Primar al Municipiului Sibiu pentru perioada 2016- 2020, prezenta instanță concluzionează că termenul de 3 ani al interdicției instituite de art. 25 alin 2 din Legea 176/2010 a început să curgă de la data încetării acestui mandat și nu de la data încetării mandatului de viceprimar în care intervenienta s-a aflat în stare de incompatibilitate și totodată, că acest aspect constituie un impediment în validarea mandatului”, se mai arată în motivare, potrivit Ora de Sibiu.

Termenul pentru a face apel este de 48 de ore de la ora comunicării motivării.

Citește și: Iohannis îi ține spatele lui Astrid Fodor, succesoarea sa la Primăria Sibiu

#News