În urma deciziei de invalidare a candidatei Astrid Fodor, pentru Primăria Municipiului Sibiu, aceasta a avut o primă reacție, într-o conferință de presă. Potrivit spuselor acesteia, în urma deciziei ar fi purtat o discuție telefonică cu președintele Klaus Iohannis care, potrivit lui Fodor, ar fi încurajat-o pe aceasta să aibă încredere în lege.

„Da, astăzi am vorbit cu preşedintele (Klaus Iohannis n.r.). O convorbire scurtă. Preşedintele era la Consiliul Europei, la Bruxelles, dar am discutat scurt despre această situaţie. Bineînţeles că m-a încurajat domnul preşedinte. Domnul preşedinte cunoaşte foarte bine legislaţia şi este convins că se va ţine cont de ceea ce zice în lege, acelaşi lucru discutăm, respectarea legii”, a declarat Astrid Fodor, vineri seara, într-o conferinţă de presă.

Astăzi, Judecătoria Sibiu decidea următoarele, în ceea ce o privește pe Astrid Fodor: „Se aduce la cunoştinţă publică faptul că, prin încheierea pronunţată la Judecătoria Sibiu în camera de consiliu, la data de 16.10.2020, în dosarul nr. 9486/306/2020, a fost respinsă cererea formulată de Biroul Electoral al Circumscripţiei Municipale Sibiu – nr.1, pentru validarea mandatului de primar al municipiului Sibiu, atribuit doamnei Astrid Cora Fodor, în urma alegerilor locale desfăşurate la data de 27 septembrie 2020”.

În art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 se menționează că: „Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

Citește și: S-a creat precentul invalidării: Astrid Fodor, respinsă de Judecătoria Sibiu

#News