Managerul interimar de la „Balș” a fost demis

Atribuțiile vor fi preluate de directorul medical, dr. Cătălin Apostolescu

Managerul interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” din București a fost demis, luni, de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Atribuțiile de manager interimar vor fi preluate de directorul medical, dr. Cătălin Apostolescu.

Medicul Maria Nițescu, numită în urmă cu două luni manager interimar la „Balș” după ce Adrian Streinu-Cercel a demisionat în urma alegerii sale în funcția de senator PSD – cele două funcții fiind incompatibile.

Decizia demiterii managerului interimar Nițescu a fost motivată de multiplele disfuncționalități în gestionarea situației pacienților internați în Pavilionul 5 al Institutului care au fost transferați în urma incendiului din 29 ianuarie 2021.

Citește și: Matei Balș: Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunță finalizarea cercetărilor

Informații contradictorii

Ministrul Sănătății a luat decizia demiterii după ce reprezentanții INBI „Matei Balș” au comunicat informații contradictorii cu privire la un pacient decedat la Spitalul Județean Ilfov, spunând că nu ar fi fost internat, în timpul incendiului din 29 ianuarie, în Pavilionul V. Ulterior, reprezentanții INBI „Matei Balș” au revenit asupra informării.

„Ministerul Sănătății a solicitat, în această dimineață (luni – n.r.), informații cu privire la decesul unui pacient internat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov care, potrivit presei, s-a aflat în Pavilionul 5 al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” în timpul incendiului. Institutul a răspuns, printr-o notă telefonică, la ora 10.01, potrivit căreia pacientul nu s-a aflat în Pavilionul V în momentul incendiului și nu a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov”, transmite MS.

Ulterior, arată MS, la ora 14.17, Institutul a revenit asupra acestei informații și a comunicat Ministerului Sănătății că pacientul s-a aflat în Pavilionul 5 în timpul incendiului, că a fost evacuat de către personalul medical propriu înaintea sosirii echipajelor de intervenție și că a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov în data de 29 ianuarie 2021, la ora 16.30.

Anchetă a Corpului de Control al ministrului

Totodată, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat demararea unei anchete a Corpului de Control al ministrului care să elucideze modul în care au fost gestionate transferurile tuturor pacienților internați în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” din București, precum și comunicarea cu toate celelalte autorități implicate.

Reamintim că în urma incendiului din 29 ianuarie, conform ISU și Ministerului Sănătății, 4 persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp.

Citește și: Cât valorează o viață: 5.000 de lei, pentru victimele de la „Balș”