Locuitorii unor sate din Arad, terorizați de șacali

Odată cu lăsarea serii, satele de pe malul râului Mureș sunt invadate de șacali

Șacalii se extind rapid în România. Un astfel de caz este la Arad, unde locuitorii din zonele aflate în apropierea râului Mureș sunt terorizați de animalele sălbatice. Oamenii afirmă că nu mai ies seara din case, de frica haitelor de șacali, potrivit digi24.ro.

Odată cu lăsarea serii, satele de pe malul râului Mureș sunt invadate de șacali

Sunetele pe care le fac noaptea haitele de șacali sunt semnalul că pornesc la vânătoare. Își aleg pradă din curțile oamenilor, de care se apropie tot mai mult.

„Aici e zonă de pădure și vin șacalii pe-aici. Caprele au fost acolo, acolo mi le-a omorât. Ți-e și groază să ieși pe drum!, spune o localnică din Sânpetru German, căreia animalele sălbatice i-au omorât, recent, două capre. 

„E plin de ei, mai ales noaptea. Și ziua am mai văzut câteodată. Umblă în haită, parcă sunt copii, când plâng noaptea. Dacă găsesc un miel, îl mănâncă imediat”, povestește un cioban.

În localitățile de câmpie din apropierea râului Mureș, oamenii încearcă să își protejeze cum pot gospodăriile

Oamenii spun că, în ultimii ani, numărul șacalilor a crescut foarte mult. Din cauza lor, iepurii sălbatici, căprioarele sau cerbii lopătari sunt în pericol, avertizează și vânătorii. Potrivit lui Nicu-Mircea Deme, președintele AJVPS Arad, șacalii produc mari pagube în rândul vânatului, dar și în gospodăriile populației, fiind o specie care se reproduce foarte rapid și foarte mult, care se vânează foarte greu, o specie foarte vicleană. Șacalii pot fi vânați, în funcție de anumite cote stabilite.

 „Este o specie care se reproduce foarte rapid, foarte mult, o specie care se vânează foarte greu. Singura metodă de a combate este arma, iar vânătorii au în permanenţă în atenţie combaterea lui.”, a declarat Nicu Deme, preşedinte AJVPS Arad



Potrivit specialiștilor, șacalii ar fi venit din Ucraina, iar în timp s-au adaptat la viața din Delta Dunării.

Potrivit lui Gabriel Herlo, biolog, din deltă șacalii au venit pe culoarul Dunării și pe culoarele marilor râuri, Olt și Mureș, ajungând , la ora asta, să ocupe toate teritoriile disponibile din habitatul acesta de tip zonă umedă, de tip luncă a râului. Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic, asemănător cu lupul, dar mai mic, cu coadă mai scurtă și botul ascuțit. De-a lungul anilor, animalele au ținut sub teroare și teritorii întregi din Delta Dunării.

Twitter, în pericol de intrare în faliment















a