PSD a depus amendament pentru finanțarea construcției a 200 de centre medicale comunitare

De la opt spitale regionale la sute de centre medicale comunitare

Deputatul PSD, Alexandru Rafila a anunțat, luni, că motivul pentru care s-a depus moțiune simplă împotrva ministrului Sănătății Vlad Voiculescu are legătură cu unul dintre amendamentele legate de bugetul pe 2021. Mai mult, la fel ca și alți politicieni, „a urcat” pe incidentul de la Institutul Marius Nasta.

„Realitatea ne arată că toate problemele ridicate în moțiunea simplă pe Sănătate își demonstrează valabilitatea și trebuie rezolvate rapid. Astăzi discutăm despre asistența medicală și siguranța pacienților. Aseară, a avut loc un incident îngrijorător la Institutul Marius Nasta, care a afectat pacienții dintr-o unitate mobilă de terapie intensivă. În continuare asistăm la imobilismul Ministerului Sănătății de a monitoriza și de a asigura siguranța pacienților internați în secțiile de terapie intensivă și de asistență medicală dedicate pacienților COVID, unde există riscuri majore datorate suprasolicitării echipamentelor”, a declarat Rafila, într-un mesaj video.

De la opt spitale, la 250 de centre medicale

Amendamentul pe care l-au depus cei de la PSD este cu privire la accesul la serviciile de sănănate, iar potrivit deputatului Rafila, sunt puține șanse ca bugetul, în forma lui actuală, să rezolve această situație.

„Proiectul de buget nu are în vedere asigurarea accesului la servicii medicale prin demararea construcției centrelor medicale de asistență comunitară. Deși ele au fost preluate în programul de guvernare al USR-PLUS! Tocmai de aceea, PSD a depus amendament pentru finanțarea construcției a 200 de centre medicale comunitare în mediul rural și 50 de centre medicale de specialitate în orașele mici”, a mai spus medicul Rafila.

De altfel, acesta consideră că sumele solicitate pentru modernizarea și dotarea spitalelor au în vedere tocmai asigurarea urgentă a condițiilor de asistență medicală și de siguranță a pacienților. „Românii au nevoie de acces efectiv la servicii de sănătate, în condiții decente și sigure. Nu doar de vorbe goale și declarații sforăitoare!”, a concluzionat Alexandru Rafila.

Proiectul bugetului pentru anul 2021 a ajuns luni seară, la Guvern, unde urma să fie aprobată forma finală, după ce Consiliul Legislativ a dat „aviz favorabil cu observații și propuneri”. Proiectul va merge, marți, în Parlament.

Citește și: Ciolacu „uită” de spitalele regionale promise de PSD