Lucrările de restaurare ale amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, finalizate în noiembrie

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost întemeiată de împăratul Traian, din anul 106

Lucrările de conservare şi restaurare a amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa sunt în grafic şi se vor încheia la timp. La finalul acestora aici este posibilă organizarea unor spectacole tematice la care vor putea asista, din gradene speciale, peste 500 de spectatori, au arătat într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara şi specialiştii care se ocupă de acest proiect, potrivit g4media.ro.

De asemenea, în funcţie de tipul de spectacole, în arenă vor mai putea fi montate 250 de locuri pe scaune mobile, precum şi o scenă pentru evenimente.

„Acest amfiteatru este cel mai bine păstrat amfiteatru roman de pe teritoriul României. Componenta de conservare şi restaurare a ruinei presupune oprirea procesului de deteriorare, o parte fiind cauzată chiar de intervenţiile de restaurare realizate în anii 60, când s-a folosit mult mortarul de ciment. Astăzi ştim că mortarul de ciment e nociv în raport cu zidăriile antice şi provoacă deteriorări chimice şi fizice. Deci, va trebui să înlăturăm mortarele, atât cât se poate, şi să le înlocuim cu mortare de restaurare, pe bază de var şi nisip”, a declarat arhitectul Ştefan Bâlici, din echipa de specialişti care se ocupă de proiect.

Lucrările de conservare şi restaurare presupun remedierea a ceea ce s-a deteriorat în timp, prin îndepărtarea mortarului de ciment, operaţiuni de curăţare, retuşuri de zidărie, acolo unde este cazul, amenajarea suprafeţei arenei şi montarea unui iluminat arhitectural, fără intervenţii asupra ruinelor sau zidurilor.

Partea de punere în valoare a monumentului presupune recuperarea caracterului antic al acestuia, acela de amfiteatru unde se petreceau spectacolele. În acest sens, este prevăzută montarea unor structuri metalice uşoare sub forma unor gradene cu bănci pentru spectatori, fără ca acestea să se suprapună sau să atingă zidurile antice. În situl de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa se mai derulează două proiecte în sumă de 4,4 milioane euro, câştigate de CJ Hunedoara prin PNRR. Acestea se referă la punerea în valoare a intrării în Forul lui Traian şi construirea unui nou muzeu de sit prin care să se facă accesul publicului în incinta monumentului istoric. Termenul de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2023. Ea vizează amenajarea unor tribune pe structuri metalice, gazonarea arenei, consolidarea şi reamenajarea zidurilor ei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli şi tribune, amenajarea parţială a gradenurilor astfel încât să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală.Britanicii Tate și cele două românce implicate în dosarul de trafic de persoane rămân în arest la domiciliu