Ministrul Educației a decis: Fără vacanță de Paște anul viitor pentru elevi

Perioada aferentă pentru vacanţa de primăvară este 13-22 aprilie.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că în anul şcolar 2023-2024 va fi o situaţie speciala privitoare la vacanţa de primăvară, care va fi  între Paştele Catolic şi cel Ortodox, deoarece exista o distanţă mare, de mai mult de o lună de zile, între cele două sărbători. Potrivit ministrului Ligia Deca, vacanţa de primavara  a fost decisa impreuna cu elevi, părinţi, sindicate ale cadrelor didactice, reprezentaţi în Comisia pentru dialog social., potrivit monitoruldevrancea.ro.

Perioada aferentă pentru vacanţa de primăvară, între modulele de cursuri patru şi cinci, este 13-22 aprilie. În 2024, Paştele Catolic se sărbătoreşte pe 31 martie, iar Paştele Ortodox în 5 mai.

 „În logica împărţirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanţa de Paşte pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele două sărbători, iar vacanţa de primăvară pică undeva la mijloc”, a declarat ministrul Educaţiei. 

Ligia Deca a explicat ca au existat nemulţumiri exprimate de unii părinţi şi elevi privitoare la faptul că vacanţă nu va coincide cu perioada sărbătorii Paştelui.

„Noi am deschis, am avut în dezbatere publică structura anului şcolar. În contextul Comisiei pentru dialog social, am cerut părerea elevilor, părinţilor, sindicatelor. Nu am avut în şedinţă argumentată nevoia mutării acestei vacanţe de primăvară dintre module înspre vacanţa de Paşte. Unul dintre argumentele pe care le-au adus pentru a păstra acea săptămână aşa cum am propus-o iniţial este nevoia de spaţiu în timpul vacanţei pentru organizarea diferitelor etape ale olimpiadelor şcolare.

Acesta au fost unul dintre motive, dar motivul principal pentru care această vacanţă se află între cele două sărbători pascale, pe lângă egalitatea de tratament între confesiuni, este şi echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic. Este normal ca ele să nu fie dezechilibrate din punct de vedere al numărului de săptămâni. De aceea am rămas pe această variantă”, a declarat ministrul Ligia Deca. Proiectul de ordin al ministrului Educaţiei privitor la structura anului şcolar 2023-2024 a fost aprobat, marţi, în  cadrul Comisiei de dialog social, în forma pusă în dezbatere publică, a comunicat Ministerul Educaţiei pe pagina de Facebook.

Mii de pachete de țigări, ascunse în căptuşeala unor canapele, în ghivece cu flori și în podul unei case din Botoșani