Medicii avertizează: Consumul crescut de carne roşie poate provoca probleme de sănătate

Un consum mare de carne roșie ar putea crește riscurile de cancer, boli cardiace și alte probleme de sănătate.

Medicii susţin că produsele alimentare din carne roşie conţin nutrienţi importanţi, inclusiv proteine, vitamina B12 şi fier, un consum crescut putând crește riscurile de cancer, boli cardiace şi alte probleme de sănătate. Ziua de 20 decembrie este cea în care românii obișnuiesc să-și taie porcii îngrășați în vederea sărbătorilor de iarnă, carnea fiind folosită în principal pentru prepararea produselor ce se  vor consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează, potrivit romaniatv.net.

Medicii atenționează că un consum mare de carne roşie, printre care este și carnea de porc, poate provoca probleme de sănătate.

Un regim alimentar bogat în carne roşie scade speranţa de viaţă, crescând riscul de cancer şi boli de inimă, arată cel mai recent studiu al Facultăţii de Medicină Harvard. Cercetătorii au analizat date provenind de la peste 120.000 de persoane, într-un interval de 28 de ani. Potrivit autorilor, înlocuirea cărnii roşii cu peşte, pui, legume sau nuci şi alune scade riscurile cu până la o cincime. Deși cercetătorii susțin că produsele din carne roșie conțin nutrienți importanți, inclusiv proteine, vitamina B12 și fier, există dovezi care sugerează că un consum crescut de carne roșie ar putea crește riscurile de cancer, boli cardiace și alte probleme de sănătate.

Astfel, unele cercetări au corelat consumul regulat de carne roșie cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli de inima, anumite tipuri de cancer, tulburări renale și tulburări digestive. De asemenea, se consideră că un consum crescut de carne roșie poate duce și la un risc mai mare de mortalitate. Unele studii sugerează că tipul de carne roșie consumat de o persoană face o diferența enormă.

Astfel, carnea neprocesată, cum ar fi mușchiul de vită sau cel de porc, ar putea fi mai sănătoasă decât alte tipuri de carne, datorită faptului că sunt neprocesate și nu conțin adaos de sare, grăsimi sau conservanți.

„Carnea roșie poate fi consumată în continuare, ca parte a unei diete echilibrate, însă alegeți felii subțiri, fără grăsime și folosiți metode mai sănătoase de gătit, precum grătarul. Dacă mâncați carne procesată precum bacon, șuncă, cârnați sau burgeri de mai multe ori pe săptămân , înlocuiți-le cu alte surse de proteine precum peste, pui, fasole sau linte”, a recomandat un nutriționist de la British Heart Foundation. La sfârșitul lunii februarie, guvernul britanic și-a schimbat recomandările în ceea ce privește carnea roșie – pe zi, nu trebuie să consumat mai mult de 70 de grame, sau 500 grame pe săptămână.

Noi restricții impuse utilizatorilor Twitter