Directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că oamenii vor „avea probabil” nevoie de o doză de rapel a unui vaccin Covid în termen de 12 luni de la vaccinarea completă, relatează CNBC. Declarațiile lui Bourla au fost făcute în această săptămână, ele fiind date însă la începutul lunii aprilie.

Bourla a spus că este posibil ca oamenii să fie nevoiți să se vaccineze împotriva coronavirusului anual, asemeni vaccinului antigripal.

„Un scenariu probabil este acela că va fi probabil necesitatea unei a treia doze, undeva între șase și 12 luni și apoi de acolo, va exista o revaccinare anuală, dar toate acestea trebuie confirmate. Și din nou, variantele vor juca un rol cheie ”, a declarat el pentru Bertha Coombs de la CNBC în timpul unui eveniment cu CVS Health.

„Este extrem de important să suprimăm grupul de persoane care pot fi susceptibile la virus”, a spus Bourla. Această precizare vine după ce CEO-ul Johnson & Johnson, Alex Gorsky, a declarat pentru CNBC în februarie că este posibil ca oamenii să fie nevoiți să se vaccineze împotriva Covid anual, la fel ca vaccinurile împotriva gripei sezoniere.

Încă nu se cunoaște perioada de protecție împotriva Covid

Cercetătorii încă nu știu cât durează protecția împotriva virusului după ce cineva a fost complet vaccinat.  Pfizer a declarat la începutul acestei luni că vaccinul său Covid a fost cu peste 91% eficient în protejarea împotriva coronavirusului și mai mult de 95% împotriva bolilor severe până la șase luni după a doua doză. Vaccinul Moderna, care utilizează o tehnologie similară cu cea a lui Pfizer, s-a dovedit a fi extrem de eficient la șase luni.

Pică măștile în Israel

Țara în care s-a ajuns la un grad de imunizare de 54%, Israel a abrogat obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, începând din această duminică. Acestea rămân însă obligatorii în spațiile închise.

„Rata de infectare este foarte scăzută în Israel datorită succesului campaniei de vaccinare, deci este posibil să relaxăm măsurile”, a declarat ministru Sănătății, Yuli Edelstein, într-un comunicat, citat de Agrepres.

Israelul a lansat o vastă campanie de vaccinare la sfârşitul lui decembrie în urma unui acord cu gigantul farmaceutic american Pfizer care i-a livrat rapid milioane de doze în schimbul informaţiilor cu privire la efectele vaccinării. Ţara dispune în special de baze de date cu privire la istoricul medical al populaţiei sale.

Israelul a înregistrat la mijlocul lunii ianuarie un vârf de circa 10.000 de contaminări zilnice, dar acestea au fost sub 200 în ultimele zile, cu o rată de pozitivare a testelor de 0,3%.  Israelul şi Pfizer au „demonstrat că pandemia de Covid poate fi învinsă printr-o campanie de vaccinare în masă”, a precizat Bourla.

Citește și: CEDO: Vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”