CEDO: Vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”

Este vorba de imunizarea copiilor cu vaccinul nonavalent (împotriva a nouă boli printre care poliomelită, difterie și tetanos)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor este „necesară într-o societate democratică”, relatează AFP, citat de Agerpres.

CEDO a fost sesizată de părinții unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniță în Cehia pentru că nu erau vaccinați. Potrivit hotărârii Marii Camere publicată joi, „această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19”, a comentat pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind „marja de apreciere lăsată de Curte statelor în politica lor de vaccinare”.

În opinia lui Hervieu, hotărârea CEDO face „constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauză de efectele secundare inevitabile, atât timp cât există un control ştiinţific strict”.

În decizia sa, CEDO consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă cu un vaccin nonavalent (împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, poliomielită) nu constituie o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la „dreptul la respectarea vieţii private”.

Republica Cehă „beneficiază, aşadar, de o marjă amplă de apreciere în acest context”, adaugă Marea Cameră, ale cărei decizii nu pot face obiectul unui apel. „Interesul superior al copiilor trebuie să primeze în toate deciziile care îi privesc”, subliniază instanţa.

În cazul în speţă, deşi „neadmiterea copiilor la grădiniţă implică pentru ei pierderea unei ocazii cruciale de dezvoltare a personalităţii”, a fost „vorba de o măsură preventivă mai degrabă decât de una punitivă, ale cărei efecte au fost limitate în timp”, mai explică judecătorii de la Strasbourg.

În România, „Legea vaccinării obligatorii” este încă în „comisie”

Legea vaccinarii obligatorii a trecut de Senat, încă din 2017, când a fost inițiată, de PSD. Prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, chiar după ce a trecut de Senat, proiectul s-a aflat „în dezbatere”, în Cameră, din martie 2020, iar din februarie 2021 se află la Comisia pentru Sănătate și Familie (președinte Nelu Tătaru).

Citește și: Vaccinarea împotriva coronavirusului rămâne facultativă