BOR a precizat că anunțul făcut de premierul Cîțu, cu privirile la ridicarea restricțiilor de circulație în noaptea de Înviere este unul logic și predictibil. Asta, după ce weekendul trecut, la Paștele Catolic, credincioșii au respectat regulile impuse de același Guvern, iar imaginile de la Miercurea Ciuc chiar ne provocau imaginația pentru cum vor arăta sărbătorile pascale a ortodocșilor.

„Anunțul de azi al premierului referitor la accesul liber la slujba de Înviere, care în ritualul ortodox (spre deosebire de cel catolic) se desfășoară între orele 00.00-04.00, se înscrie riguros în logica, în litera și în spiritul onest al dialogului purtat anul acesta între cultele religioase și autorități. S-a decis astfel, într-un mod predictibil, accesul nestingherit la slujba de Înviere a tuturor creștinilor, precum și a credincioșilor celorlalte culte din România la serviciile religioase prilejuite de sărbătorile acestora din perioada următoare”, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, citat de Digi24.

Potrivit acestuia, accesul credincioșilor la biserică în noaptea de Paști va fi posibil doar pe jos sau cu mijloc de transport personal, iar slujba se va desfășura afară, în curtea bisericii, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară: „BOR se va organiza, ca și până acum, în mod exemplar pentru sărbătorile care urmează”.

Pe lângă propunerea cu privire la Slujba de Înviere, Florin Cîțu a mai propus încă două, astfel: magazinele să rămână deschise până la ora 20.00, în Vinerea Mare, iar stațiunile de pe litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte). Asta în contextul în care Paștele din acest an este pe 2 mai, deci prinde  și mini-vacanța de 1 mai, cu zile libere în 30 aprilie și 3 mai.

Citește și: Miercurea Ciuc: locul unde oamenii pot fi credincioși și fără să încalce regulile