Fetița opărită, în stare gravă, rămâne încă la Iași

Transferul spre Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, amânat (și) din cauza vremii

Fetița care a fost adusă sâmbătă seara la Spitalul Sf. Maria din Iași cu arsuri grave cauzate de opărirea cu ciorbă are afectată 40 la sută din suprafața corpului, potrivit celor mai noi evaluări. Inițial a fost vorba de arsuri de 80-90%. Copila, de nici 2 ani, este în continuare în stare foarte gravă, iar transferarea ei la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București ar putea fi amânată, întrucât există riscul de infecție în timpul transportului, a declarat duminică dimineață Lavinia Ionescu, purtătoarea de cuvânt a spitalului din Iași.  Împreună cu fetița, un băiețel, de vârstă apropiată cu aceasta, s-a opărit și el, din fericire, pe o suprafața mult mai redusă. Acesta este stabil, la Spitalul din Iași, unde a fost transportat cu o ambulanță.

„Fetița a fost preluată de la echipajul SMURD, intubată, ventilată mecanic, dar stabilă hemodinamic. (…) După reechilibrare, s-a intrat de urgenţă pentru toaletarea chirurgicală şi estimarea suprafeţei arse, care este de 40%. În general, există o supraestimare deoarece copiii de cele mai multe ori sunt agitaţi, au dureri, caz în care nu se poate face o evaluare foarte exactă. (…) Este în Terapie intensivă, într-un echilibru extrem de fragil. Tratamentul pentru care s-a optat aseară a fost maximal. Copilul este pansat cu un pansament special, cu presiune negativă. Practic copilul este inclus într-un vid pentru a putea minimaliza riscul de contaminare şi de a favoriza această vindecare a arsurii”, a declarat, duminică, Lavinia Ionescu.

„Marii arși” – copii, tratați la București

Situația fetiței de 1 ani și 9 luni ese una gravă, dar, potrivit medicilor de la Iași poate să mai rămână pentru moment la Spitalul de Copii. Inițial a fost vorba de transferarea încă de sâmbătă seară a copilei, la București, dar din motive meteo s-a renunțat la această idee. De altfel, s-au făcut deja discuțiile între cele două unități spitalicești, iar aceasta este soluția cea mai bună, în acest moment.

„Cazuri de mari arşi au mai fost tratate la Spitalul de Copii, când celelalte centre erau suprasolicitate. Acesta cred că e cel mai mediatizat caz. Avem capacitatea în acest moment de a trata copilul, cel puţin în acest moment, până la luarea unei decizii, dar aceste pansamente instituite ar trebui să rămână 72 de ore. În momentul transportului, pe lângă instabilitatea hemodinamică şi respiratorie care se creează, vă repet, este un copil fragil, acest pansament cu presiune negativă trebuie scos, deci copilul nevidat. Există riscul de infectare în timpul transportului. Ideal este să stea copilul 72 de ore cu acest pansament, să se facă o reevaluare secundară şi în funcţie de starea copilului să decidem”, a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie din Iaşi.

Citește și: O viață nouă pentru o adolescentă din Galați