CNE dezaprobă ideea lui Sorin Cîmpeanu, legată de școala în scenariu roșu

Acesta vrea ca elevii din anii terminali să fie prezenți fizic la școală, chiar dacă se intră în scenariul roșu

Consiliul Național al Elevilor a reacționat la ideea pe care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a lansat-o sâmbătă cu privire la prezența fizică a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, chiar dacă școlile/localitățile acestora se află în scenariul roșu. Potrivit CNE, această decizie este una iresponsabilă, pentru căp ar fi expuse mii de familii la infectarea cu Covid.

„Este important ca elevii care susţin examene naţionale la finele acestui an să poată avea posibilitatea de a se pregăti pentru acestea în spaţiul şcolar, însă, ţinând cont de riscurile pe care le presupune prezenţa în spaţiul şcolar a elevilor, într-o comunitate cu o rată de infectare crescută, considerăm că este important ca fiecare elev major/părinte să poată decide, de la caz la caz, dacă vor să susţină cursuri în format fizic, indiferent de scenariul în care este încadrată şcoala. Astfel, considerăm iresponsabilă o eventuală decizie în care aceştia să fie obligaţi să continue şcoala în format fizic indiferent de scenariul de funcţionare, pentru că ar expune mii de familii la posibilitatea infectării cu COVID-19”, arată un comunicat de presă al CNE, citează Ziare.com.

Nu se justifică poziția CNE

Pe de altă parte, fosta reprezentantă a elevilor, Antonia Pup  a transmis un mesaj celor aflați acum la „șefia” Consiliului Național al Elevilor. „Supermarketurile sunt deschise în scenariul roșu? Dar mallurile? Da. Așadar, nu văd nici măcar un rest de argument care să justifice poziția Consiliului Național al Elevilor prin care i se solicită ministrului Cîmpeanu să renunțe la ideea de a redeschide școlile pentru cei care vor susține examenele naționale. România va ajunge sus doar dacă vom accepta condiția sina qua non de a pune pe aceeași treaptă dreptul de a ne umple burțile cu dreptul de a ne umple creierele”, a scris Antonia Pup, pe Facebook.

Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, prezență fizică, la școală

Cursurile semestrului al doilea s-au reluat, acestea desfășurându-se după trei scenarii, în funcție de incidența cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Sâmbătă, ministrul Educației a anunțat faptul că elevii din anii terminali vor fi obligați să meargă fizic la școală, chiar și atunci când se intră în scenariul roșu.

„Pentru acele școli care vor intra în scenariul roșu și care nu vor mai permite accesul elevilor din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a, vom insista, vom propune pentru cei care sunt în măsură să aprobe aceste propuneri pe care Ministerul Educației le va face, ca măcar elevii claselor a VIII-a și a XII-a să poată să meargă la școală pentru că vor avea examene naționale. Examenele naționale vor fi cu prezență fizică, deci vor trebui să fie foarte bine pregătiți”, a spus Sorin Cîmpeanu, potrivit Mediafax.

Citește și: Sorin Cîmpeanu are o soluție pentru profesorii pensionari