Miercurea Ciuc a dat, astăzi, în prima zi a Paștelui catolic, o lecție unică de bun simț, însă și de respect față de semeni. Ceea ce au demonstrat, în cursul zilei de astăzi, credincioșii strânși pe platoul din centrul orașului este ceea ce ortodocșii n-au pus niciodată în practică. Aliniați perfect, catolicii din Miercurea Ciuc și-au așteptat cuminți rândul și au ascultat predica religioasă. Fără îmbulzeli, fără pupat de moaște, fără scene desprinse din romanele distopice.

Paștele în Miercurea Ciuc, o oază de bun simț

Credit foto: Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár

În data de 2 mai, ortodocșii vor sărbători, la rândul lor, Paștele. Dacă aceștia vor alege să urmeze exemplul fraților lor catolici, nu putem ști. Ceea ce știm este că anul trecut, catolicii din lumea întreagă dădeau pentru prima dată un exemplu, însuși Papa Francisc predicând în fața unei piețe goale, la Vatican. Evenimentul s-a repetat anul acesta, când Papa a ales, din nou, să respecte normele de distanțare fizică, îndemnându-i pe credincioși să le respecte, de asemenea.

Pe modelul istoriei care se repetă, ne așteptăm ca anul acesta „tradiția ortodoxă” să continue instigarea la „îmbulzeală” și la nerespecare unor reguli făcute pentru o „pandemie inexistentă”. Cu toate că Biserica Ortodoxă Română nu s-a poziționat nicio clipă, cu subiect și predicat, împotriva respectării rigorilor actuale, prin acceptarea tacită a unor personaje asemenea lui ÎPS Teodosie a subliniat binecunoscuta vorba: „și tăcerea e un răspuns”.

Citește și: De ce nu-l amendează autoritățile pe ÎPS Teodosie (opinie)