Noi obligații și sancțiuni pentru elevi propuse de Ministerul Educației

Elevii care creează probleme ar putea fi mutați disciplinar la o altă școală care are resursele necesare pentru a putea corecta comportamentul elevului ce a făcut o abatere.

Elevii ar putea fi scoși în fața clasei și certați de profesori dacă nu respectă regulile, fiind pregătite sancțiuni pentru cei care nu poartă uniformă, se prevede într-un proiect al Ministerului Educației. Statutul Elevului ar putea fi modificat imediat după Crăciun, potrivit digi24.ro.

Potrivit măsurilor propuse de Ministerul Educației, apar mai multe situații în care elevii ar putea fi sancționați de către profesori

În premieră, ordinul de ministru propune ca elevii să fie sancționați în fața clasei de către cadrul didactic, de față cu alți colegi. De asemenea, elevii care creează probleme ar putea fi mutați disciplinar la o altă școală care are resursele necesare pentru a putea corecta comportamentul elevului ce a făcut o abatere.
La ora actuală, când greșește, unui elev fie i se poate face observație, poate fi mustrat în scris sau chiar i se poate retrage bursa. De asemenea, în situații mai complicate, elevului poate să îi fie scăzută nota la purtare sub 6. În plus, elevii care acumulează peste 40 de absențe ar putea fi mutați la o altă unitate de învățământ.

Și ținuta elevilor intră în atenția ministrului Educației. Deși în prima conferință de presă de la preluarea mandatului Ligia Deca spunea că „uniforma școlară poate fi o opțiune câtă vreme nu devine instrument de excluziune”,  o modificare în noul ordin de ministru prevede că elevii nu se mai pot îmbrăca cum își doresc, lipsa unor elemente de identificare cu școala de care aparțin putând fi sancționată cu observație sau chiar mustrare scrisă.

Școlile sunt mediul perfect pentru episoade violente între elevi și profesori. Dacă școala recomandă consilierea unui elev care a provocat probleme, dar părintele nu acceptă ajutorul personalului din școală,  elevul nu va mai beneficia de ridicarea sancțiunilor aplicate pentru comiterea episoadelor de violență sau bullying la școală.
Publicate prima dată de edupedu.ro, modificările ar fi trebuit să fie discutate în următoarea Comisie de Dialog Social, dar ordinul a fost retras de pe ordinea de zi și va fi rediscutat după Crăciun.

Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac se va inaugura pe 22 decembrie