Eurobarometru: Cei mai mulți dintre români nu fac sport

Nutriționiștii recomandă o dietă echilibrată de sărbători, pentru evitarea problemelor de sănătate.

Românii sunt printre cei mai sedentari europeni, 62% spunând că nu fac sport niciodată și doar 2% în mod constant, potrivit ultimului Eurobarometru.

Nutriționiștii recomandă o dietă echilibrată de sărbători, pentru evitarea problemelor de sănătate. Antrenorii de fitness sfătuiesc să nu întrerupa activitățile fizice în această perioadă, în condițiile în care, la capitolul sport, românii se numără printre cei mai sedentari europeni, potrivit ultimului Eurobarometru.

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, românii își fac ultimele cumpărături pentru masa festivă. Nutriționiștii avertizează că mâncatul excesiv ne pune sănătatea în pericol, potrivit g4media.ro.

„Ca și cuvânt de ordine aș pune moderația. Adică să avem mese puține, mici și dese, ca să nu îngreunăm digestia, dar și să evităm hipoglicemiile, când cădem pradă ispitelor tradiționale. Să se regăsească la mesele de sărbători legumele crude și gătite, alături de preparatele de sărbători, pentru că ele ajută foarte mult digestia. De evitat mâncatul la televizor,” a declarat Cristina Vamoș, specialist nutriționist.

„Am primit recomandarea de la medicul de familie să urmez un tratament pentru că îmi spunea medicul că s-ar putea să am o problemă de alimentație pentru că aveam peste greutate și aici s-a reglat totul, am ajuns la normalitate. Am slăbit în 12 săptămâni 20 de kilograme,” a spus Dan Obancea, client al unui cabinet de nutriție.

 Clienții sălilor de fitness spun că nu vor face pauză de mișcare nici în perioada sărbătorilor, iar antrenorii ne sfătuiesc să nu avem perioade lungi de inactivitate.„Pentru cei care fac mișcare într-o sală sau într-un studio de fitness este foarte important să nu crească raportul alimentar, adică să nu mănânce mai mult, chiar dacă fac pauză. Chiar nu lenevim de tot, ieșim putem să înlocuim partea asta cu înot, cu munte, mișcare normală, plimbări. Mișcare oricum trebuie să facem, nu zăbovim pe canapea și rămânem acolo,” a explicat Florin Dumitrescu, antrenor personal.

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Naşterii Domnului ne arată mai întâi că iubirea atotputernică şi veşnică a lui Hristos este, totodată, iubire smerită şi milostivă