Dieta
Dieta. Sursa foto: doc.ro

 Complexul de vitamine B este esențial pentru a menține creierul tânăr și pentru a-l proteja în fața bolilor neurologice care apar odată cu înaintarea în vârstă, a dezvăluit un nutriționist de la Universitatea Harvard, potrivit digi24.ro.

Ce boli poate produce lipsa vitaminei B

Potrivit lui Uma Naidool, lipsa vitaminelor B poate conduce la depresie

, dementă alte probleme de natură cerebrală. „Lipsa vitaminei B12 este cauza cea mai frecventă pentru problemele cognitive, mult mai frecvent decât credem, în special în rândul vârstnicilor care trăiesc singuri și nu mănâncă corespunzător”, a declarat psihiatrul Rajaprabhakaran Rajarethinam.

 Potrivit nutriționistului, vitaminele B sunt ușor de asimilat în dietă, regimul zilnic trebuind să includă ouă, iaurt, somon, semințe de floarea soarelui, linte, fasole, spanac sau varză.

Există opt tipuri de vitamine B, fiecare având beneficii pentru organism

Vitamina B1 este vitală pentru funcția de bază a celulelor și pentru metabolismul nutrienților în vederea producerii energiei. Vitamina B2 contribuie la dezvoltarea celulelor, la producerea de energie și la descompunerea grăsimilor în timp vitamina B3 este un antioxidant care reduce inflamația în exces. Vitamina B5 este esențială pentru producerea coenzimei A, care ajută enzimele corpului să descompună acizii grași pentru energie, fiind importantă pentru păstrarea sănătății creierului. Vitamina B6 previne apariția bolilor, un nivel adecvat al acestei vitamine însemnând un risc redus de apariție a cancerului. Vitamina B6 ajută la producerea unor reacții chimice din organism care asigura imunitatea și sănătatea creierului. 

Vitamina B7 reglează circuitele celulare, asigurând o comunicare rapidă și eficientă în întregul organism în timp ce  B9 este o vitamină vitală pentru sănătatea creierului și a sistemului neurologic, precum și pentru detoxifierea celulară. Vitamina B12 este vitală pentru formarea globulelor roșii și ADN-ului, dar și pentru dezvoltarea și funcționarea sistemului nervos.

Vitamina D ar putea fi adăugată în alimente