Primarul din Bistrița cere DSP schimbarea vaccinurilor

În urma controverselor legate de serul produs de AstraZeneca, numărul doritorilor este în continuă scădere

Primarul Bistriței, Ioan Turc a declarat, joi, într-o conferință de presă că a solicitat Direcției de Sănătate Publică să aducă vaccin Pfizer la centrul de vaccinare amenajat de municipalitate, unde în prezent se administrează AstraZeneca, deoarece numărul celor care vin să se vaccineze a scăzut la patru până la şase persoane pe zi, relatează Agerpres, citat de G4Media. Această situație este generată de numeroasele controverse cu privire la serul AstraZeneca, ca urmare a apariției cheagurilor de sânge după administrarea primei doze de vaccin.

„Primăria Bistriţa a amenajat un spaţiu de vaccinare. În urma controverselor legate de vaccinul produs de AstraZeneca, e o realitate, numărul de oameni care apelează la serviciile pe care noi le punem la dispoziţie prin centrul de vaccinare propriu este unul foarte mic. În data de 12 aprilie, începe rapelul pentru AstraZeneca, după care, ţinând cont de faptul că unitatea noastră mobilă – pentru că am organizat şi o unitate mobilă care foloseşte vaccinul produs de Pfizer, vom trece pe Pfizer şi la centrul de vaccinare propriu. Am discutat acest lucru cu doamna doctor Andriţoiu şi avem susţinerea Direcţiei de Sănătate Publică pentru acest schimb de soluţie”, a spus primarul.

În România se va continua imunizarea cu AstraZeneca

România va continua imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Acesta a precizat că apariția cheagurilor după administrarea primei doze sunt cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinări depășesc cu foarte mult riscurile. De altfel, acest lucru este susținut și de Agenția Europeană a Medicamentului.

În ceea ce privește combinarea a două sau mai multe vaccinuri, Valeriu Gheorghiță precizează că nu este recomandată în acest moment combinarea a două sau mai multor vaccinuri. „Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar şi peste. Tocmai de aceea, cred că va fi luată în cursul zilei de mâine o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de a doua doză de vaccin, dacă rămâne din acelaşi vaccin sau nu”, a declarat dr. Gheorghiţă miercuri seară la TVR1, potrivit Agerpres.

Citește și: CEDO: Vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”