Sursa foto: Facebook

La sfârșitul ședinței săptămânale a guvernului spaniol, Raquel Sanchez, ministrul Transporturilor, Mobilităţii şi Agendei Urbane a anunțat, marți, că tinerii cu vârsta până la 35 de ani vor primi o subvenție de 250 de euro pentru a se muta din casa părinților. Mai mult, pentru a primi acești bani trebuie să aibă un venit anual mai mic de 24.318 euro.

Decizia guvernului vine în contextul în care Spania este țara cu cel mai mare procent de tineri care trăiesc împreună cu părinții. Ministrul Agendei Urbane a declarat că subvenția lunară va fi acordată timp de doi ani pentru a închiria un apartament.

Subvenţia „este un element important pentru ca preţurile locuinţelor să nu mai fie un obstacol pentru emanciparea tinerilor”, a mai declarat Raquel Sanchez. Conform datelor oficiale, în 2020, peste 50% dintre tinerii spanioli cu vârsta curpinsă înter 25 și 29 de ani trăiau împreună cu părinții lor.

Tinerii spanioli și lipsa locurilor de muncă

Mai mult, șomajul înregistrat în rândul tinerilor din Spania este ridicat, unde aproape 30% dintre ei nu au un loc de muncă stabil.

Purtătorul de cuvânt la Idealista, Francisco Inareta, a precizat că măsura adoptată de către guvernul spaniol, prin acordarea de subvenții directe pentru plata chiriilor, va stimula și mai mult creșterea prețurilor la apartamente. Potrivit Institutului Naţional de Statistică din Spania (INSS), 3,4 milioane de locuinţe sunt în prezent goale.

„Experienţele precedente au arătat că principala consecinţă este o creştere directă a preţurilor”, a spus Francisco Inareta, relatează g4media.ro.

Proiect al guvernului de la Madrid: indemnizații culturale în valoare de 400 de euro

Mai mult, ea a mai adăugat că persoanele care au un venit cu puțin mai mult peste pragul anuțat de guvern se vor simți discriminați pentru că trebuie să plătească chirii mai mari fără a beneficia de subvențiile venite de la statul spaniol.

Anul trecut, guvernanții spanioli au declarat că vor aloca 100 de milioane de euro pentru măsuri pe piața muncii și a spațiului locativ destinat, în special, tinerilor.

Totodată, premierul a anunțat plata unei îndemnizații culturale unice pentru tineri, în valoare de 400 de euro.

Spania interzice fumatul. Decizie radicală sau protecție?