Ucraina a decis interzicerea a trei posturi de ştiri care aparțineau opoziţiei, iar hotărârea a venit sub formă de decret. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat pentru scoaterea din emisie a propagandei ruse.

Jurnalismul liber, independent și necenzurat nu se aplică și pentru Ucraina, sau, se cenzurează fix ceea ce este nociv, șeful statului susținând că posturile de știri ar răspândi neadevăruri.

Conform Digi24, posturile a căror emisie în Kiev a fost oprită imediat sunt ZIK, NewsOne şi 112. În același timp, decretul prezidenţial semnat de Zelenski a pus în aplicare o decizie adoptată de Consiliul de Securitate Naţională.

De asemenea, interdicţia prevede retragerea licenţelor de emisie şi a frecvenţelor TV şi blocarea conturilor pentru o perioadă iniţială de cinci ani, a anunţat administraţia prezidenţială de la Kiev, citată de Agerpres.

”Platforma Opoziţiei pentru Viaţă” în trei canale de știri

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este de părere că interdicția este una benefică, deoarece respectivele posturi sunt privite ca o ameninţare pentru securitatea naţională. Cu toate acestea, deși și-au întrerupt imediat emisiile, știrile sunt încă transmise prin intermediul internetului.

Astfel, posturile de televiziune ucainene acuzate de propaganda și-au pierdut licența, deoarece erau considerate drept o portavoce a partidului pro-rus ”Platforma Opoziţiei pentru Viaţă”.

Trei voturi în minus

Votul fiecăruia contează, dar propaganda este interzisă: în urma unor sondaje de opinie, partidul pro-rus ”Platforma Opoziţiei pentru Viaţă”, partid care până acum a fost al doilea cel mai puternic din Ucraina, ar putea obţine cele mai multe voturi la alegerile parlamentare.

Și pentru că totul se rezumă, până la urmă, la politică, posturile ar aparține unui parlamentar din partidul pro-rus menționat. O altă speculație sugerează că, în realitate, posturile ar depinde de Victor Medvedciuk, unul din cei mai bogați și influenți oameni de afaceri din Ucraina.

Citește și: 5.000 de protestatari, arestați în Rusia

Foto