5.000 de protestatari, arestați în Rusia

Al doilea weekend de proteste în Rusia, al doilea weekend de arestări în masă

Poliția din Rusia a arestat peste 5.000 de protestatari sâmbătă, anunță Euronews.com. În mare parte, aceștia cereau eliberarea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, arestat la sosirea sa în țară, direct pe aeroport.

Protestele au avut loc în mai multe orașe din Rusia: în Siberia, însă și în Sankt Peterburg, orașul natal al președintelui rus, Vladimir Putin, reprezentând cea mai mare desfășurare de forțe a cetățenilor ruși, petrecută în ultimii ani.

Rusia mea e o închisoare

„Rusia mea e o închisoare”, a fost sloganul protestatarilor ce au mărșăluit în Vladivostok, potrivit imaginilor publicate pe rețelele de socializare.

„Sunt puțini oameni de data aceasta pentru că poliția a flancat zonele de acces în avans, astfel că nu s-a putut intra”, a declarat Andrei, un protestatar de 25 ani, potrivit sursei menționate anterior. „Dar după cum puteți vedea, nimănui nu îi este frică”, a adăugat tânărul rus.

Între timp, Rusia se confruntă cu cel mai mare număr de arestări din ultima perioadă, numărul exact fiind de 5.130 de cetățeni băgați în dube și duși la secțiile de poliție. Printre aceștia s-au aflat și unii dintre asociații lui Alexei Navalnîi, omul de la care a început totul.

Uniurea Europeană și Statele Unite ale Americii condamnă arestările

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken a declarat că SUA condamnă „uzul de forță al autorităților de la Kremlin, îndreptat atât împotriva protestatarilor, cât și a jurnaliștilor prezenți pe teren”.

„Rugăm, din nou, Rusia, să îi elibereze pe cei arestați, în conformitate cu drepturile omului”, a mai spus Blinken, care a punctat aspectul dreptului cetățeanului de a protestat, adăugând că Alexei Navalnîi ar trebui, de asemenea, eliberat.

Josep Borrell Fontelles, înalt resposabil al afacerilor externe din cadrul Uniunii Europene, a declarat, de asemenea, pe Twitter, că „oamenii ar trebui să poată să-și exercite dreptul democratic (n.r. de a protesta), fără teama represaliilor autorităților ruse.

Citește și: Tribunalul rus a decis că Navalnîi rămâne în arest