Zborurile de noapte și cu avioane private, interzise pe aeroportul din Amsterdam

Decizia a fost luată pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea fonică


Aeroportul Amsterdam Schiphol a anunţat o viitoare interdicţie a zborurilor de noapte şi a avioanelor private pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi poluarea fonică. Decolarea avioanelor va fi interzisă între miezul nopţii şi 06:00 dimineaţa şi acestea nu vor avea voie să aterizeze înainte de ora 05:00 dimineaţa, a declarat directorul general al aeroportului. Aceste modificări la unul dintre cele mai mari hub-uri aeriene din Europa urmează să intre în vigoare din 2025-2026, potrivit stiripesurse.ro.

„Prea mult timp ne-am gândit doar la creştere şi prea puţin la preţul pe care trebuie să îl plătim”, a declarat directorul general al grupului Royal Schiphol, Ruud Sondag, într-un comunicat.

Interzicerea zborurilor de noapte va aduce „linişte în zona înconjurătoare”, a spus Schiphol, după ani de plângeri în legătură cu zgomotul produs de aeronave .Acest lucru înseamnă cu 10.000 de zboruri mai puţin pe an, a precizat conducerea aeroportului. Ţările de Jos au anunţat în iunie 2022 că vor reduce zborurile pe aeroportul Schiphol la 440.000 pe an până în 2024, de la un nivel înainte de pandemie de 500.000, pentru a limita poluarea fonică şi emisiile de dioxid de carbon. Mari companii aeriene, între care KLM, Delta şi EasyJet, au anunţat în martie că au intentat o acţiune în justiţie împotriva guvernului olandez pentru a protesta împotriva acestei măsuri.

Circulația pe Valea Oltului, închisă temporar pe o bandă de circulație