Spania interzice fumatul în Galicia, regiunea devenind prima care aplică reguli stricte pentru fumători în spaţiile publice. Ce se întâmplă, mai exact, dacă interzici fumatul? Încurajezi distanțarea socială, pui punct distracțiilor și poți asigura și un faliment al teraselor.

Vânzările de tutun nu au scăzut pe timpul pandemiei și, cel mai probabil, stresul joacă un rol destul de important. Cu alte cuvinte, Spania vindecă un stres aducând un alt stres. Nu ai voie să fumezi, te distanțezi social și te izolezi. Iar izolarea poate avea efecte mai nocive decât o țigară fumată în aer liber.

Conform presei, părerile sunt împărțite. Esther, o fumătoare, crede că decizia poate fi o idee bună, în situaţia actuală. ”La terase, chiar dacă există distanţă, fumul ajunge peste tot”, a spus aceasta.

O altă fumătoare, Adela, consideră măsura ca fiind foarte bună. ”Eu, dacă vreau, pot să fumez o ţigară şi la mine acasă sau mă dau deoparte. Pe mine nu mă deranjează, dar nici nu fumez foarte mult”, a subliniat Adela.

Enrique, un vânzător de tutun, afirmă că în timpul pandemiei s-a fumat la fel de mult şi unii au profitat ca să se lase.

”Fiind închişi în casă şi-au făcut o promisiune. Şi mulţi au reuşit. Vin mulţi clienţi şi îmi zic că s-au lăsat de fumat. Au stat închiși în casă şi nu au fumat. Au reuşit. Nu ştiu pentru cât timp, pentru că mulţi se vor întoarce”, crede Enrique.

Galicia, care are 30 cazuri detectate la 100.000 de locuitori, față de 97 cazuri/100.000 locuitori în restul Spaniei, a luat și alte măsuri preventive. Printre acestea, restrângerea numărului de clienți în magazine, interdicția reuniunilor de peste zece persoane sau limitarea vieții nocturne.

În afară de insulele Canare, purtatul măștii este obligatoriu în întreaga Spanie. Aceasta este una dintre cele mai afectate țări de pandemie, cu 28.579 de decese.

Trăim un an al restricțiilor. Fiecare zi vine cu o nouă interdicție și fiecare lege interzice, practic, un stil de viață. Ni se explică numere și ni se repetă un decalog al măsurilor legislative ca să fim reduși la tăcere. Prohibiție mascată în protecție.

Citește și: Muhannad Ismael: coronavirusul va fi detectat fără un test

#News