Am văzut multe concerte la viața mea. Mai mici, mai mari, festivaluri, artiști cunoscuți sa nu prea, nume mari și nume de nișă. Și m-am bucurat la fiecare dintre ele. Mai mult decât cine cântă, pentru mine, la concerte, contează atmosfera.

Să te miști, o dată cu mulțimea, pe ritmul muzicii. Să cânți în locul artistului. Să găsești locul potrivit. Să te ferești să nu fii călcat pe pantofi. Să fii atent să nu-i lovești pe alții. Și, una peste alta, să simți că faci parte dintr-o comunitate. Comunitatea celor care, la fel ca tine, sunt acolo. Pentru muzică, sau pentru atmosferă.

Pentru anul ăsta aveam deja cumpărat bilet la un concert. N-o să mai fie cazul. Încă nu s-a anulat oficial, dar, chiar dacă s-ar ține, nu m-aș duce. E concert în sală, la sfârșitul lui mai, și parcă nu aș risca.

Mai erau vreo două festivaluri și vreo 3 concerte care-mi făceau cu ochiul, tot anul ăsta. Am pus totul pe pauză, până când vom avea un tratament sigur și-un vaccin și mai sigur. La fel ca mine, mulți. Inclusiv organizatori și artiști.

”Concertele rock sau cele de muzică clasică, spectacolele de operă ori teatru nu vor mai fi ca cele altădată şi vor arăta complet diferit multă vreme de acum încolo, după ridicarea restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus: cu actori sau interpreţi ţinuţi în carantină, la distanţă sigură de public, cu stadioane ori săli de spectacole pe jumătate goale, pentru respectarea măsurilor de distanţare socială, sau cu teste obligatorii de temperatură luate la intrare. Asta, în cazul fericit în care spectacolele vor avea loc. Caz în care biletele vor fi, cel mai probabil, exagerat de scumpe”, precizează o analiză Washington Post.

Viața pe vreme de pandemie s-a schimbat. Post-pandemie, nu va mai fi la fel. Asta incluzând ieșiri, reuniuni, concerte.

Nu știu dacă o să mă simt foarte confortabil la un concert, nici dacă se respectă măsurile de distanțare socială. Pentru că un risc cât de mic, e totuși, un risc. Și nici ideea de concerte on-line nu mă atrage.

E ca și cum aș sta pe Youtube. Concertul nu e concert, dacă nu țopăi în același timp cu mulțimea. Dacă nu simți și emoția, și atmosfera, la prima mână. Pe cameră, totul e distorsionat. Părerea mea. Cum ne-a schimbat coronavirusul? Ne-a luat până și plăcerea simplă, nevinovată, de a asculta muzică live. Uite un motiv sincer pentru care vreau ca totul să revină la normal. Un concert live, pe iarbă, pe plajă sau pe asfalt, fără teama că va fi ultimul.

Citește și: Ce-a fost și ce-a ajuns 1 mai muncitoresc

#News