De fapt, titlul ar fi trebuit să fie ”ce eram și ce am ajuns de 1 mai”. Noi.  Sunt două vești destul de triste referitoare la Ziua Muncii din anul 2020.

În primul rând, coronavirusul își continuă domnia. Izolarea și carantina au devenit obișnuință, zilele trec cam la fel. În al doilea rând, e acel an în care data de 1 mai pică vinerea și e ușor de lipit de weekend. Ca un fel de mini vacanță. Dar mini vacanțele pe vremea coronavirusului nu sunt foarte bine primite. Sau privite.

De 1 mai rămânem acasă. Riscăm amenzi cu fiecare ieșire, chit că e 1 mai sau o oarecare zi.

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. Asta conform definiției din Wikipedia.

Ce se întâmplă în 2020 e fix invers. Se sărbătorește morocănos.

Unii își încearcă norocul la mare, încălcând legea. Alții fac planuri amănunțite cu o ieșire (la fel de ilegală) la iarbă verde. Pentru că românul fără grătar de 1 mai e ca un copil fără cadou de Crăciun. Are idei puține și fixe. Probabil inconștiență, probabil obișnuință, probabil nostalgie.

De 1 mai grătarul se face acasă, în familie, de preferabil în bucătăria personală. Nu mai există agitație, iar distanțarea socială a devenit a unsprezecea poruncă a lui Moise. Poliția, brigada rutieră, dar și jandarmii călare vor fi pe străzi de vineri până duminică. Asta în caz că ne gândim să fim prea curajoși sau prea petrecăreți.

La mare, fix azi, ar fi fost deschis sezonul estival. Azi, doar localnicii mai ies din casă. Și, da, nu sunt turiști, dar sunt sancțiuni și gărzi. Că așa ne-am obișnuit, să fim supravegheați.

Da, afacerile au de suferit, turismul e afectat financiar. Dar, cu riscul de a mă repeta, sănătatea primează. Și a ta, și a celorlalți. Știu și cred că timp de grătare și veselii vom avea. Probabil au mai fost zile de 1 mai cu valuri la mare. Doar că acum nu am vrea să ridicăm și valul de îmbolnăviri.

Citește și: Gerhard Haderer și societatea imperfectă în care ne credem perfecți

#News