Plan guvernamental anti-obezitate în Italia

Conform datelor furnizate de cel de-al patrulea Raport Italian Barometru Obezitate, în Italia există 6 milioane de persoane care suferă de obezitate.

Obezitatea este una dintre principalele probleme de sănătate publică la nivel mondial, potrivit  Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Guvernul din Italia lucrează la o serie de contramăsuri pe mai multe niveluri. S -a ajuns la ideea creării unui program național care să includă și metode de prescriere a exercițiilor fizic pe teritoriul național, aşa cum a anticipat ministrul sănătății, Orazio Schillaci, cu ocazia prezentării Zilei mondiale a obezității. Pentru Schillaci problema este „o provocare importantă, care trebuie înfruntată împreună, cheia fiind prevenirea, încurajarea adoptării unor stiluri de viață sănătoase, pornind de la o alimentație corectă și lupta împotriva unui stil de viață sedentar”, potrivit g4media.ro.

Conform datelor furnizate de cel de-al patrulea Raport Italian Barometru Obezitate, în Italia există 6 milioane de persoane care suferă de obezitate.

Este vorba despre aproximativ 12% din populația adultă, peste 25 de milioane de persoane supraponderale, adică 46% dintre adulți (peste 23 de milioane de persoane), și 26,3% dintre copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 3-17 ani (2 milioane și 200 de mii de persoane). Președinții inter-grupului parlamentar de obezitate și diabet zaharat și reprezentanți ai comunității științifice și ai pacienților, au semnat o scrisoare în care cer „Considerarea obezității o prioritate socială și de sănătate”. Există o strânsă corelație între excesul de greutate şi „dezvoltarea bolilor cronice netransmisibile precum diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul, care la rândul lor sunt responsabile pentru un număr mare de decese și ani trăiți în stare precară de sănătate, cu o creștere semnificativă a costurilor sănătății și probleme sociale”, a explicat din nou Schillaci.

El a subliniat că „cheltuielile publice pentru bolile corelate și prevenibile continuă să crească, s-a ajuns la 67 de miliarde, de aceea este evident că reducerea obezității înseamnă contracararea apariției acestor boli prin îmbunătățirea stării de sănătate a populației și sustenabilitatea economică a sistemului”

. În conformitate cu obiectivele programului „Câștigarea Sănătății” și Planului Național de Prevenire 2020-2025, Ministerul Sănătății este implicat în strategii naționale cu rolul activ al Regiunilor, care prevăd promovarea unor stiluri de viață corecte în rândul populației și la subiecții cu risc și care identifică lupta împotriva obezității și excesului de greutate prin reducerea inactivității fizice și sedentarismul, creșterea consumului de fructe și legume, reducerea consumului excesiv de sare ca „Linii strategice de intervenție” pe care trebuie să le urmărească toate Regiunile în Planurile Regionale de Prevenire. Strategii în care, potrivit ministrului, este important sprijinul medicilor de familie și al pediatrilor pentru a contribui la promovarea adoptării unui stil de viață sănătos de către copii, adulți și vârstnici.

Plăcinta dobrogeană, recunoscută ca produs românesc la nivel european