Washington DC, în stare de urgență pentru două săptămâni

Până după instalarea în funcție a lui Joe Biden

Primarul Washington DC, Muriel Bowser a decretat stare de urgență pentru următoarele două săptămâni, ca urmare a actelor de violență de la Capitoliu.

„Numeroase persoane au venit în Districtul Columbia înarmate şi cu scopul de a se implica în violenţe şi în acte de distrugere şi s-au şi implicat în astfel de  acţiuni. Au folosit substanţe chimice iritante, cărămizi, sticle şi arme”, a declarat primarul Muriel Bowser, citat de pbsnews.com. Până la această oră, 4 persoane au decedat în urma asaltului Capitoliului, iar 52 de persoane au fost arestate, a anunțat poliția din Washington.

În baza stării de urgenţă, vor putea fi utilizate resurse suplimentare pentru a-i proteja pe locuitori, inclusiv pentru  instituirea stării de asediu şi extinderea serviciilor de urgenţă. Ordinul este valabil până în 21 ianuarie, la ora 15.00, la o zi după instalarea în funcţie a lui Biden.

Washingtonul se află deja sub stare de asediu de miercuri de la ora 18.00 până la 6.00 dimineaţa, iar zeci de oameni au fost arestaţi pentru încălcarea restricţiilor.

Trump i-a trimis acasă pe protestatari, dar susține în continuare frauda

Miercuri după amiază, Donald Trump a transmis un mesaj video prin care le spunea susținătorilor săi, aflați la Capitoliu, să plece acasă, dar în același timp a reamintit de faptul că alegerile le-au fost furate. Orice ar fi fost, numai un mesaj de (încă) președinte nu a fost acesta, parcă incitând și mai mult spiritele.

„Vă cunosc durerea, știu că sunteți dezamăgiți. Am avut alegeri care ne-au fost furate. A fost o victorie uriașă și toată lumea știe, în special cealaltă tabără, dar trebuie să mergeți acasă acum. Trebuie să avem pace, trebuie să avem lege și ordine, să respectăm minunații noștri oameni din cadrul legii și ordinii.

Nu vrem ca nimeni să fie rănit. Este o perioadă foarte grea. N-a mai fost niciuna la fel, în care un astfel de lucru să se întâmple, în care să ne ia totul, de la mine, de la voi, de la țara noastră. Acestea au fost alegeri fraudate, dar nu putem intra pe mâna acestor oameni. Trebuie să avem pace.

Mergeți acasă, vă iubim, sunteți foarte speciali, ați văzut ce se întâmplă, felul cum alții sunt tratați, într-un mod foarte rău. Dar știu cum vă simțiți. Așa că, mergeți acasă, și mergeți în pace”, a declarat Donald Trump.

Clădirea Capitolului în care se desfășura ședința în care Congresul urma să valideze alegerea lui Joe Biden, a fost ocupată miercuri de susținători ai președintelui în funcție, Donald Trump.

Citește și: Trump și-a adus „negaționiștii” în centrul Washingtonului

#News