Sursa foto: evz.ro

Gurbangulî Berdîmuhamedov, președintele Turkmenistanului, a decis stingerea flăcărilor ce ard de 50 de ani într-un crater gigantic supranumit „Poarta Iadului”.

Flăcările ard continuu din 1971 în craterul de gaz Darvaza, iar șeful statului a afirmat că au un impact negativ asupra mediului și a sănătății poporului din apropiere. De zeci de ani, acel crater cu o lățime de 70 de metri a devenit o atracție turistică pentru mii de turiști din toată lumea.

Craterul urmează să fie stins după aproape o jumătate de secol

„Risipim resurse naturale valoroase pentru care am putea primi câştiguri ce ar fi folosite pentru a creşte bunăstarea poporului nostru”, a adăugat președintele Turkmenistanului, relateză Digi24.

El a ordonat autorităților să găsească o soluție prin care să stingă focul ce arde, de mai bine de 50 de ani, în Darvaza, supranumit „Poarta Iadului.” Acest crater este situat în deșertul Karakum, fiind o groapă artificială în care arde gaz metan de decenii.

Unii susțin că Darvaza a fost incendiată intenționat de către autoritățile sovietice, sperând ca focul se va stinge în câteva săptămâni. Cu toate acestea, 50 de ani mai târziu, craterul încă este aprins, iar adevăratele sale origini au rămas necunoscute până în ziua de azi.

Nu au fost descoperite înregistrări exacte despre cum s-a aprins craterul, iar unele fapte sunt contestate

Autăritățile au încercat în repetate rânduri să stingă focul, dar fără succes. Țara asiatică a încercat să profite de pe urma lui, groapa devenind o atracție pentru mii de oameni. Situl se află la aproape 300 de km de capitala Așhabad, o atracție turistică.

Craterul de 70 metri lățime și de 30 metri adâncime s-a format în 1960 și a fost incendiat 20 de ani mai târziu. Potrivit geologilor din Turkmenistan, nu există până în ziua de azi o posibilă pistă în privința modului în care s-a creat craterul ce atrage anual mii de turiști din întreaga lume.

Faptul că arde mai bine de 50 de ani ilustrează imensitatea rezervelor de gaze pe care țara asiatică le are, economia Turkmenistanului fiind dependentă de exporturile de energie.

Referendum pentru unificarea Kazahstanului cu Rusia. Un parlamentar rus rupe tăcerea