Cernăuți. Sediul Societăţii pentru Cultura şi Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”, reabilitat de un holding românesc

Clădirea este una de patrimoniu, peste care trecerea timpului și-a pus amprenta

O firmă românească va reabilita și moderniza sediul Societății pentru Cultură și Literatura română în Bucovina, aflat la Cernăuți, într-o clădire de patrimoniu, dar peste care trecerea timpului și-a pus amprenta.

Concret, Asociația Programatică pentru Dezvoltare Durabilă (APDD) – Divizia de inițiativă civică și cercetare a VEGO Holdings anunță demararea proiectului intitulat „Modernizare sediu – Societatea pentru Cultura și Literatura română în Bucovina «Mihai Eminescu»”, care are drept scop reabilitarea și amenajarea sediului Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina (SCLRB) „Mihai Eminescu” în scopul atragerii activităților culturale și funcționării sale în cele mai bune condiții. APDD își propune ca finalizarea proiectului să aibă loc în luna decembrie a anului 2021, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Societatea pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” își are sediul la parterul unei clădiri din Centrul orașului Cernăuți, în Piața Centrală nr. 9. Imobilul, unul de patrimoniu, a fost construit la începutul secolului al XIX-lea și a deservit ca sediu al guvernatorului austriac din acea perioadă.

Titu Maiorescu și Societatea „Junimea”

De-a lungul vremii, clădirea a avut destinații diferite. În sediul SCLRB, în 1904, în prezența lui Titu Maiorescu a fost găzduită festivitatea de celebrare a 25 de ani de activitate a Societății „Junimea”.

În prezent, acest spațiu se află într-o avansată stare de degradare, ceea ce nu permite utilizarea acestuia la potențialul său maxim. Prin urmare, se impune modernizarea acestui sediu, pentru asigurarea unor condiții optime de funcționare a societății beneficiare. Fondurile vor fi asigurate prin sprijinul domnului Virgil Profeanu. Misiunea Asociației Programatice pentru Dezvoltare Durabilă – Divizia de inițiativă civică și cercetare a VEGO Holdings  este consolidarea și promovarea unei ideologii unitare cu privire la valori precum timpul, munca, responsabilitatea și cu privire la principiile în domeniul managementului.

„Viziunea noastră este ca prin acțiunile pe care le întreprindem să asigurăm cadrul organizatoric și informațional pentru elaborarea, implementarea și dezvoltarea politicilor și strategiilor de cercetare, precum și asigurarea de asistență, consiliere și sprijin logistic în vederea întocmirii și derulării proiectelor”,  a transmis VEGO, citat de BucPress.

Citește și: De la casă, la mormânt: Aron Pumnul și Mihai Eminescu