De la casă, la mormânt: Aron Pumnul și Mihai Eminescu

Manuscrise, o casă încărcată de istorie, accentul pus pe valoarea umană, iar partea financiară este ignorată total

George Brăiloiu, omul de afaceri care a cumpărat manuscrisele lui Cioran, va suporta costurile lucrărilor de renovare a casei lui Aron Pumnul, din Cernăuți.

De-a lungul anilor, s-au făcut apeluri atât către statul român, cât și către autoritățile locale și regionale, pentru reabilitarea acesteia.

Construită în stil autentic moldovenesc, veche de aproximativ 200 de ani, casa lui Aron Pumnul din Cernăuți ar trebui să găzduiască un muzeu dedicat lui Mihai Eminescu. Adresa? Strada Aron Pumnul nr. 19, Cernăuți.

Nimeni, însă, nu a luat inițiativa pentru a renova imobilul aflat într-o stare avansată  de degradare. Până acum.

2021. George Brăiloiu decide că va acoperi costurile lucrărilor, costuri despre care nu a vrut să vorbească. A spus, în schimb, că proiectul reprezintă un gând mai vechi, pe care-l va duce la bun sfârșit. O renovare totală, un cost financiar neprecizat, o idee pentru viitor.

Este un proiect pe care statul român nu a reușit să îl finanțeze până acum, din cauza formalismului excesiv. Nu critic pe nimeni. Este o inițiativă privată. Casa lui Aron Pumnul, profesorul lui Eminescu, mai are puțin și cade și avea nevoie de reparații capitale”,afirmă acesta, conform Ziare.com.

Casa istorică și istoria casei

Cât va dura renovarea? Cel puțin un an. Pentru că o casă nu o poți renova strict după calendar. Mai ales o casă plină de istorie. Istoria unei personalități marcante care, la umbra ei, adăpostește umbra celor care l-au urmat. Care i-au dus mai departe cuvântul.

Când te apuci să faci o casă, apar tot timpul lucruri neprevăzute. E o sumă serioasă. Nu este importantă”, spune George Brăiloiu.

Același George Brăiloiu care a cumpărat, prin compania sa KDF Energy, manuscrisele filosofului Emil Cioran și pe care le-a donat, mai apoi, Bibliotecii Academiei Române.

Niște manuscrise, o casă încărcată de istorie, accentul pus pe valoarea umană, partea financiară ignorată total. Un soi de revers al medaliei, o antiteză a ceea ce face , în prezent, statul român cu istoria și cultura.

Ne mândrim (ca națiune) cu valori ajunse, deja, universale. Așteptăm (tot ca națiune) ca persoane fizice să vină, să răscumpere sau să repare, în funcție de situație, ceea ce noi nu am fost în stare să răscumpărăm sau să reparăm. Pentru ca, mai apoi, să ne lăudăm (tot ca națiune) cu ceea ce avem. Cu valorile.

La casa lui Aron Pumnul nu au fost nici autoritățile române, nici cele ucrainiene. De la mormântul lui Aron Pumnul, ne-a scris, cândva, Eminescu.

Citește și: O altfel de „Ziua Culturii”

Foto: Național

#News