15 ianuarie, dis-de-dimineață, numele lui Eminescu este pe buzele tuturor, de la cei mai mici, până la cei mai mari, în postări pe rețele de socializare, chiar și politicienii îl invocă. Unii mai inspirat, alții mai puțin.

Actorii de la Teatrul Nottara împreună cu Asociația Națională a Surzilor din România au realizat un proiect prin care și-au propus să îl aducă pe Mihai Eminescu mai aproape de cât mai multe persoane.

Proiectul, care a avut loc sub sloganul „Diferența dintre a fi sau a nu fi? Cultura!”, constă într-o filmare în care opt actori din trupa Teatrului Nottara recită pe rând câte un vers din prima și din ultima strofă din „Glossă”, interpretate și în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu deficiențe de auz.

Vreme trece, vreme vine,

Toate-s vechi şi nouă toate;

Ce e rău şi ce e bine

Tu te-ntreabă şi socoate;

Nu spera şi nu ai teamă,

Ce e val ca valul trece;

De te-ndeamnă, de te cheamă,

Tu rămâi la toate rece.

Glossă, Mihai Eminescu

În acest scurt video clip ne este prezentată, pe lângă genialitatea lui Eminescu, „necesitatea culturii și importanța solidarității, incluziunii și apropierii de semenii noștri chiar și în vremuri de distanțare”, potrivit Teatrlui Nottara. Mai ales acum, când cu măștile pe gură, surdo-muții sunt încă o dată „condamnați” la tăcere.  

Prin fața camerei au trecut pe rând Dan Bordeianu, Ioana Calotă-Philippide, Ion Grosu, Raluca Jugănaru, Filip Ristovski, Răzvan Bănică, Ion Haiduc și Daniela Minoiu, în timp ce în colțul ecranului a rămas constantă filmarea suprapusă cu Elisabeta Paraschiv, interpreta din partea ANSR.

Citește și: Ciolacu l-a recitit pe Eminescu și concluzia e clară: nu s-a schimbat nimic

#News