ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Acuzație fără precedent: un preot dintr-un sat sucevean a ajuns în atenția presei, după ce o enoriașă i-a reproșat că „nu participă la însoțirea alaiului mortuar, de la casa decedatului la biserică”.

Nu a reacționat doar presa și opinia publică, dar și Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Povestea enoriașei nemulțumite începe pe data de 25 decembrie când bunicul acesteia, în vârstă de 95 de ani, a decedat. Conform spuselor femeii, decesul a survenit datorită vârstei și este exclusă boala sau o posibilă infectare cu coronavirus. Datorită faptului că nu a existat un certificat medico-legal care să ateste cauza decesului, parohul în cauză a refuzat să acompanieze convoiul.

Preotul paroh a anunțat că va oficia slujba de înmormântare și toate cele rânduite, dar slujba va avea loc la biserică, respectând normele de distanțare și nu va însoți decedatul pe drumul către cimitir.

Un preot dintr-un sat sucevean este acuzat că „nu participă la însoțirea alaiului mortuar de la casa decedatului la biserică”

Legile statului, mai presus de legile Bisericii

Justificarea preotului este una de bun simț, refuzul fiind unul politicos, dar categoric:

Așa sunt normele de acum, din cauza pandemiei cu coronavirus. În parohia mea, eu am citit din lege în fața enoriașilor tot ceea ce ne interesează pe noi ca parohie și cetățeni. De asemenea, aceeași lege interzice formarea grupurilor mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii și provin din localități diferite. Ceea ce pot să vă spun este că slujba înmormântării s-a făcut la Sfânta Biserică de la A la Z, urmată de predică. Vă asigur că voi respecta în continuare legile statului și canoanele bisericești”.

În urma deciziei și a explicației parohului, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, reprezentată de ÎPS Calinic a menționat că refuzul preotului sucevean este îndreptățit, indiferent de cutumele bisericii sau de obișnuința enoriașilor.

ÎPS Calinic: ”Mi se pare o atitudine de bun-simţ”

De asemenea, Arhiepiscopul Calinic a adăugat: ”Personal, mi se pare o atitudine de bun-simţ, atât timp cât această hotărâre a fost luată de comun acord cu enoriaşii, în Consiliul parohial, încă de la debutul pandemiei”.

Deși pare să fie de acord cu respectarea normelor impuse de pandemie, Înaltpreasfințitul Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a evitat să se pronunţe cu privire la vaccinarea anti-COVID. În urmă cu o săptămână, într-un răspuns adresat unei enoriaşe, publicat pe site-ul instituţiei bisericeşti, arhiepiscopul a precizat că nu deține încă informații suficiente despe vaccin sau posibilele efecte adverse ale acestuia.

Citește și: Papa Francisc: ”Omenirea are nevoie de un vaccin pentru suflet”

Foto: Monitorul

#News