O femeie bolnavă de cancer a obținut în instanță dreptul la tratament gratuit

Curtea de Apel Alba Iulia a admis pe data de 14 decembrie 2022 cererea de ordonanță președințială formulată de femeie.

O femeie din Alba Iulia diagnosticată cu o formă gravă de cancer, respectiv Carcinom Mamar Invaziv NST (triplu negativ), a obținut în justiție obligarea instituțiilor statului decontarea integrală a tratamentului. Este vorba despre un medicament care se vinde cu peste 12.000 de lei un flacon, potrivit ziare.com.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis pe data de 14 decembrie 2022 cererea de ordonanță președințială formulată de femeie.

”Admite cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanta (…) în contradictoriu cu pârâţii Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României. Obligă pârâţii ca, până la soluţionarea definitivă a litigiului ce face obiectul dosarului aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, să asigure reclamantei, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală), medicamentul PEMBROLIZUMAB (denumire comercială KEYTRUDA) pentru indicaţia Carcinom Mamar Invaziv NST (triplu negativ)”, se precizează în minuta hotărârii de la Curtea de Apel. Chiar dacă soluția poate fi contestată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, ea este executorie de drept. Reclamanta o poate pune în executare în sensul de a primi gratuit tratamentul cu medicamentul respectiv. Inițial, femeia s-a adresat cu o cerere către Ministerul Sănătăţii, Casă Naţională de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Naţională a Medicamentului prin care a solicitat includerea medciamentului în lista medicamentelor compensate integral. A fost refuzată, motiv pentru care a acţionat aceste instituţii în judecată.

Mulţi bolnavi de cancer dau în judecată autorităţile sanitare ale statului pentru a obţine includerea unor medicamente pe lista celor compensate în scopul tratării bolilor grave de care suferă.

Unii au reuşit să obţină acest drept, alţii au murit înainte ca instanţele să se pronunţe, ca urmare a procedurilor lungi. Pe rolul instanțelor de judecată din România sunt zeci de astfel de cazuri. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer are peste 200 de astfel de procese câştigate, multe altele fiind în desfăşurare. La unele procese şi-au câştigat dreptul la tratament şi câte 20 de pacienţi prin aceeaşi decizie. Au fost și cazuri în care pacienţii oncologici, au făcut demersul în instanţă, dar nu au mai apucat prima înfăţisare deoarece au murit în trei sau patru zile de la data introducerii acţiunii.

Avertisment din partea MAE pentru românii care călătoresc vineri în Belgia