Uniunea Europeană a aprobat impozitarea cu minim 15% a profitului companiilor multinaționale

Intrarea în vigoare a măsurii în Europa este stabilită pentru 31 decembrie 2023.

Liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au anunţat că au aprobat transpunerea în dreptul european a impozitului minim de 15% pe profiturile multinaţionalelor, după ridicarea blocajelor venite din partea Ungariei și Poloniei. Intrarea în vigoare a măsurii în Europa este stabilită pentru 31 decembrie 2023, potrivit g4media.ro.

Unanimitatea celor 27 a fost necesară pentru validarea proiectului de directivă elaborat de Comisie care pune în aplicare acordul istoric pentru mai multă justiţie fiscală.

Acordul a fost aprobat anul trecut de aproape 140 de ţări sub egida OCDE. Varşovia şi Budapesta au blocat acest dosar rând pe rând încă de la începutul anului pentru a obţine validarea de către Uniunea Europeană a planurilor lor de redresare care prevăd alocarea de miliarde de euro ca subvenţii. După ce şi-au asigurat aprobarea în privința planurilor de redresare, Ungaria și Polonia au ridicat în final rezervele în cadrul unui compromis privind mai multe dosare care includ şi deblocarea unui ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023.

„A fost un drum lung, cu obstacole la fiecare pas. Astăzi, unitatea a prevalat şi toate statele membre şi toţi cetăţenii UE vor beneficia de asta”, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni. 

 Impozitul minim global este doar o parte (cunoscută ca pilonul 2) a acordului OCDE. Primul pilon, care prevede impozitarea companiilor acolo unde obţin profituri pentru a pune capăt anumitor practici de evaziune fiscală, vizează în special giganţii domeniului digital, ell necesitând un acord internaţional care nu este încă finalizat. Preşedintele francez Emmanuel Macron aflat în prim-planul acestui dosar de mai mulţi ani, a salutat „un progres major pentru toţi cei care susţin dreptatea fiscală la fel ca noi”. „Punem în aplicare unul dintre cele mai dragi proiecte ale mele în Europa: impozitarea minimală a companiilor la nivel global”, a salutat şi cancelarul german Olaf Scholz.

O femeie bolnavă de cancer a obținut în instanță dreptul la tratament gratuit