Noi obligații pentru țăranii care cresc porci

Țăranii trebuie să dețnă maxim 15 porcine care să le crească în spații îngrădite

ANSVSA a elaborat un proiect de act normativ care prevede noi măsuri de biosecuritate pentru micii crescători de porci. Astfel, țăranii care cresc porci în propria gospodărie vor fi obligați să respecte o serie de reguli dacă vor să își păstreze animalele, potrivit romaniatv.ne.

Conform proiectului de HG, proprietarii de porci vor avea o serie de obligații

Este vorba despre a solicita înregistrarea exploatației în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), de a solicita identificarea porcinelor și înregistrarea acestora în Baza Națională de date, componentă a SNIIA, precum și a tuturor mișcărilor și evenimentelor care au loc în exploatație cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare în vigoare, de a respecta cerința de a achiziționa porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerințelor legale în vigoare și dacă sunt însoțite de documentele prevăzute de legislația în vigoare, de a solicita înregistrarea în Baza Națională de Date a porcinelor cumpărate, în termenul prevăzut de legislația în vigoare.

Țăranii trebuie să dețină maxim 15 porcine, să dețină animalele în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deținute din alte exploatații sau cu porci sălbatici

Ei trebuie să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor și spălarea mâinilor; să nu dețină în exploatație masculi necastrați în vârstă de peste patru luni.

„Procedura de notificare și înregistrare a scroafelor pentru reproducție din exploatațiile nonprofesionale se stabilește prin ordin comun al președintelui Autorității Naționale Sanitaere Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezenței hotărâri”, potrivit proiectului ANSVSA. Proiectul nu este încă în vigoare și trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a fi aplicat.

Uniunea Europeană a aprobat impozitarea cu minim 15% a profitului companiilor multinaționale