Gabriela Firea: Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este partenerul Organizației „Salvați Copiii România” într-o campanie de informare destinată părinților care muncesc în străinătate şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii

Aproape 21.500 de copii au ambii părinți peste hotare, plecați pentru a căuta un trăi mai bun, a declarat ministrul Familiei.

Aproape 74.000 de copii au părinții plecați peste hotare, aproape un sfert fiind complet în grija rudelor, a comunicat ministrul Gabriela Firea. Cu toții trăiesc adevărate drame, fiind suflete forțate să se maturizeze înainte de vreme.

Gabriela Firea: Prioritatea noastră este ca acești copii să nu sufere mai mult decât o fac deja, căci, cu siguranță, chiar dacă părinții, prin eforturi mari, au grijă de familiile rămase acasă, copiii simt profund lipsa oamenilor dragi.

În afară de tragedia sufletească prin care copiii erau nevoiți să treacă, mulți au fost privați de drepturile lor în privința unei educații corecte, accesului la servicii de sănătate și îngrijire corespunzătoare fiecărei vârste, din cauză că părinții plecați nu îi declarau ca fiind lăsați în grija rudelor. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este partenerul Organizației Salvați Copiii România într-o campanie de informare destinată părinților care muncesc în străinătate şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii. Prin această campanie se dorește să se facă cunoscute modificările legislative care înlesnesc realizarea procedurii de delegare temporară a autorității părintești. În sfârșit, aceste modificări legislative vitale pentru copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate, intră în vigoare în urma insistențelor noastre, după ce au fost amânate cel puțin doi ani, a declarat ministrul Familiei.

Gabriela Firea: Aproape 21.500 de copii au ambii părinți peste hotare, plecați pentru a căuta un trăi mai bun.

Ministrul Familiei a lansat această campanie de informare împreună cu Gabriela Alexandrescu, președinta Salvați Copiii România, Elena Tudor, președinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, secretarul de stat Doina Pârcălabu, secretarul general al ANPDCA Cristina Cuculas și specialiștii Salvați Copiii. ” Le mulțumesc pentru participarea la eveniment și pentru implicarea în această problemă importantă consilierului prezidențial Sandra Pralong, secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe Janina Sitaru, consilierului ministrului Educației Octavia Borș, reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne, DGASPC-urilor, autorităților locale și tuturor reprezentanților instituțiilor prezente. În acest an am reușit cu ajutorul colegilor parlamentari să modificăm în mod esențial legislația”, a declarat Gabriela Firea, pe pagina de Facebook.

Practic, noile prevederi îi obligă pe cei care-și asumă creșterea copiilor să o facă legal, iar copiii să beneficieze de toate drepturile pe care le au, respectiv acces la educație, servicii de sănătate, îngrijire adecvată fiecărei vârste.

De asemenea, pentru acest obiectiv, pe care îl consideră extrem de important, s-a înființat la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalitățîi de Șanse un departament special care se va ocupa de problemele copiilor cu părinți plecați la muncă în afara țării.

„Lucrăm în continuare la Observatorul Național al Copilului, o bază de date care va cuprinde informațîi despre toți copiii din România și în special pe cei aflați în situații dificile. În paralel, așteptăm proiecte din partea primarilor pentru realizarea rețelei celor 150 de centre de zi pentru care avem 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile prin PNRR”, a conchis Gabriela Firea.

Ministrul Gabriela Firea: Au fost primite peste 5.000 de solicitări din partea persoanelor care doresc să beneficieze de sprijinul financiar oferit de Ministerul Familiei pentru procedurile FIV

/