Consumul de carne şi ouă, interzis timp de 15 zile pentru locuitorii oraşului Palermo

În urma unui incendiu au ars timp de patru zile deșeurile într-un rezervor al depozitului Bellolampo, fiind detectată în aer substanța toxică

Cel puțin până la jumătatea lunii august, aproape 80.000 de oameni din Palermo și din municipiile învecinate Torretta și o parte din Capaci vor trebui să acorde o atenție deosebită alimentelor pe care le consumă, fiind considerați mai expuși riscului de dioxină. După alarma dată de ARPA (Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului), care în urma incendiului care a ars timp de patru zile deșeurile într-un rezervor al depozitului Bellolampo a detectat în aer substanța toxică, primarul din Palermo, Roberto Lagalla, a semnat ordonanța care conţine interdicții și sfaturi pentru evitarea contaminării, potrivit g4media.ro.

Măsura afectează o suprafață de aproximativ 4 kilometri, în care se află cartierele muncitoreşti Cruillas, Cep și Borgo Nuovo, unde locuiesc în jur de 64.000 de persoane, dar și Municipiul Torretta cu 4.300 de locuitori și o parte din Capaci care are în total 11.500 de locuitori.

De asemenea, sunt afectati și locuitorii vilelor situate de-a lungul drumului care duce la Bellolampo, în jur de 600 de persoane. Pe lângă avertismentele privind alimentele, ordonanța prevede că se va face igienizare specială a străzilor și a spațiilor deschise publice și private pe raza de 4 km indicată de ARPA ca fiind în pericol din cauza nivelului de dioxină de 939 TE fg/mc constatat între orele 24.00 pe 24 iulie și 22.00 pe 25 iulie, de trei ori mai mare decât parametrul folosit ca referință de către experți pentru a certifica existența unei surse locale de emisie (300 de metri cubi) în mediul urban.

 Sondajele au fost efectuate în localitatea Inserra, în depozitul Bellolampo, în zona spitalului Cervello, în centrul comercial La Torre și în via Castellana

. Ordonanța a fost emisă după ședința care a avut loc sâmbătă şi la care au participat toți subiecții implicați. După ce a depistat prezența dioxinei, Anna Abita, șefa unității operaționale a complexului de calitate a aerului ARPA, a explicat că substanța toxică ”nu este periculoasă pentru respirație, ci pentru ingerare” deoarece ”se depune în sol și intră în lanțul trofic: legume, lapte, carne”. Din acest motiv se recomandă spălarea legumelor și fructelor și, de asemenea, curățarea fructelor.

Record de temperatură pentru apa Oceanului Atlanticul de Nord