A doua etapă de vaccinare, deschisă începând de astăzi

În a doua etapă de vaccinare sunt așteptate să se imunizeze aproximativ șase milioane de persoane. Statisticile demonstrează că numai jumătate dintre aceștia și-au manifestat intenția de vaccinare

Astăzi, începând cu ora 15:00, va începe a doua etapă de vaccinare. În această a doua etapă vor fi incluse persoanele care au peste 65 de ani, persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA, beneficiarii din centrele sociale și persoanele care deservesc activități esențiale, potrivit informațiilor oficiale.

Jurnaliștii care efectuează reportaje în unitățile medicale vor fi incluși, de asemenea, în a doua etapă de vaccinare.

„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în „ajunul” etapei a doua de vaccinare.

În a doua etapă de vaccinare sunt așteptate să se imunizeze aproximativ șase milioane de persoane. Statisticile demonstrează că numai jumătate dintre aceștia și-au manifestat intenția de vaccinare.

Metodele prin care cei incluși în etapa a doua de vaccinare se pot înscrie în campanie

O primă metodă prin care cei care se includ în categoriile aferente campaniei a doua de vaccinare se pot imuniza este înscrierea pe site. Însă cum o parte dintre vârstnicii României nu sunt familiarizați cu utilizarea internetului, aceștia au ca posibilitate alternativă înscrierea directă la medicul de familie. Cei ce deservesc activități esențiale se vor programa prin angajator.

„Platforma online va fi gata pe 15 ianuarie. De la ora 15:00 se va putea face programarea pentru etapa a doua. Modalitatea de programare se poate face prin medicul de familie, indvidual sau prin call center. O altă modalitate este prin direcția de asistență socială din primării sau prin aparținători care pot înscrie până la maximum 10 persoane.

Pentru cei cu boli cronice, programarea se face prin medicul de familie. Dacă nu are medic de familie se poate face prin call center, sau pe pagina web. Pentru persoanele care deservesc activitățile esențiale programarea se face prin angajator”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Premierul vrea criterii clare de decontare a cheltuielilor cu vaccinarea

#News