Premierul vrea criterii clare de decontare a cheltuielilor cu vaccinarea

Ele vor fi suportate și din fonduri europene

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, că Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență privind organizarea centrelor de vaccinare și plata personalului medico-sanitar abia vineri, când va începe a doua etapă a campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid. Mai mult, acesta a dat de înțeles că nu vor fi acoperite toate cheltuielile cu privire la amenajarea centrelor, lucru pe care l-au solicitat primarii.

„Nu aș spune dacă vor fi acoperite aceste cheltuieli și cu dotarea centrelor de vaccinare. Vaccinare se face foarte simplu nu trebuie să fie ceva foarte sofisticat. Vă spun că nu banii sunt o problemă. (…) Trebuie clarificat clar mecanismul de plată. Cred că mergem prin Ministerul Sănătății și finanțat de la bugetul de stat. În trecut nota de plată a fost supraevaluata și vreau să mă asigur că avem criterii clare prin care aceste cheltuieli vor fi decontate. Mergem și în direcția fondurilor europene pentru decontarea unor cheltuieli”, a spus premierul.

Chiar dacă pare târziu ca ședința în care să fie adoptată această OUG, premierul consideră că este această dată nu va da peste cap programul campaniei de vaccinare. „Nu este târziu. Săptămâna viitoare o să am o discuție cu primarii și vom discuta despre bugetul pe 2021. Nu este aceasta cea mai mare cheltuială. (…) Primesc oferte și de la firme private care vor să pună la dispoziție gratuit spații pentru centrele de vaccinare”, a mai declarat prim-ministrul.

Recent, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, s-a declarat nemulţumit de Ordonanța care prevede că administraţiile locale trebuie să înfiinţeze şi să doteze centrele de vaccinare anti-Covid-19, fără ca ordonanța să prevadă şi sursa de bani.

Citește și: „Toate cheltuielile legate de dotarea centrelor de vaccinare şi de plata personalulului se suportă de la bugetul de stat”

#News