„Guvernul Cîțu trebuie să aplice legea și să mărească pensiile”

Efortul bugetar pentru aplicarea acestei legi este de aproximativ 138 miliarde pe an

Senatoarea PSD, Gabriela Firea atenționează Guvernul Cîțu de faptul că trebuie să respecte legea și decizia CCR, cu privire la majorarea pensiilor. Totodată aceasta a precizat că rolul guvernului este de a găsi soluții care „să ducă la creșterea încasărilor la bugetul de stat”. Chiar dacă asta înseamnă de fapt o presiune în plus pentru restul plătitorilor de taxe și impozite, într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, din cauza pandemiei.

CCR a decis că mărirea punctului de pensie cu 40% este constituțională! Guvernul Cîțu trebuie să aplice legea și să mărească pensiile părinților și bunicilor noștri, nu să se plângă toată ziua că nu are bani, în timp ce se împrumută masiv! Sarcina Guvernului este aceea de a identifica și pune în practică soluții și politici economice care să ducă la creșterea încasărilor la bugetul de stat, din care să fie plătite pensii, nu să se plângă toată ziua buna ziua de lipsa banilor.

Gabriela Firea, prim vicepreședintele PSD

„Guvernele de dreapta din ultima perioadă au dovedit că nu au viziune, nu au soluții, nu știu să facă politici publice, ci doar să taie, prin încălcarea legii!”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Ce efort bugetar înseamnă creșterea cu 40%

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a declarat miercuri, după ce CCR a respins sesizarea Guvernului privind rectificarea bugetară adoptată de Parlament cu un amendament al PSD care prevede creşterea pensiilor cu 40% şi a decis că actul normativ este constituţională, că efortul bugetar pentru aplicarea acestei legi este de aproximativ 138 miliarde pe an.

Reamintim că inițial, înainte de pandemie, a fost luată decizia de majorare a punctului de pensie cu 40 la sută. Însă, din cauza crizei economice din 2020, s-a aprobat o creștere de numai 14%.

Uitându-ne la evoluția punctului de pensie, de-a lungul timpului, strict la valoare, este cea mai mare creștere de până acum. În 2019, în septembrie,  creșterea a fost de 165 de lei (de la 1.100 la 1.265), în 2018 de 100 de lei (de la 1.000 la 1.100), în timp ce în 2017 a fost de 82.5 lei (de la 917,5 la 1.000 de lei).

Citește și: CCR dă câștig de cauză majorării pensiilor cu 40%

#News