Studiu: Cei mai mulți dintre liceenii care provin din mediul rural vor să meargă la facultate

Potrivit studiului realizat de fundația World Vision România, unu din trei tineri este îngrijorat că nu are bani.

Peste două treimi dintre tinerii care provin din mediul rural vor să meargă la facultate, însă unu din trei se teme că nu are bani, arată rezultatele unui sondaj realizat de către „World Vision România„, care a dorit să afle de la elevii care locuiesc la țară dacă consideră că au șanse să urmeze o facultate.

Aproape 28% dintre adolescenţii chestionați au răspuns că intenţionează să se angajeze dacă nu vor reuşi să intre la facultate, în timp ce peste 23% dintre respondenţi au declarat că vor urma un curs de calificare

De asemenea, 12,7% ar dori să înceapă o afacere, 11,4% ar pleca în străinătate în timp ce 19% dintre tineri spun că nu ştiu ce vor face dacă nu vor intra la facultate.a întrebat elevii din mediul rural cum îşi văd şansele de-a intra la facultate. Potrivit acestora, aproape 28% dintre adolescenţi intenţionează să se angajeze  dacă nu vor reuşi să între la facultate, alţi peste 23% dintre respondenţi se vor îndrepta către un curs de calificare, 12,7% şi-ar deschide o afacere, iar 11,4% ar pleca în străinătate. Peste 19% dintre tineri spun că nu ştiu ce vor face în cazul în care nu vor intră la facultate.

Elevii respondenţi sunt în clasele a XI-a şi a XII-a și fac parte din programul „Vreau în clasa a 9-a” derulat de Fundaţie, au transmis oficialii World Vision

 Potrivit sondajului realizat de organizaţie, 41,7% dintre liceenii sunt îngrijorați în legătură cu  noua structură propusă în Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar care va măsura competenţele de la mai multe discipline, în timp ce 20,4% admit că nu înţeleg ce le predau profesorii de la clasă. De asemenea, 17,5% spun că nu au suficient timp să înveţe pe cont propriu şi 13,3% spun că nu au bani pentru a face meditaţii la disciplinele de examen.

Mai mult de o treime dintre respondenţi spun că familiile nu-i vor putea susţine financiar la facultate, aproape 78% dintre adolescenţi fiind îngrijoraţi de creșterea preţurilor, în timp ce  14% se tem că nu vor găsi loc la cămin, costurile pentru o chirie fiind prea ridicate comparativ cu veniturile lor. Cei mai mulți dintre tinerii care vor să meargă la facultate  se bazează pe forţele proprii, 70% plănuind să se angajeze pe perioada studiilor universitare.” În acelaşi timp, mai puţin de jumătate din tinerii din mediile dezavantajate speră să se poată baza pe bursele oferite de universităţi”, mai arată concluziile sondajului.

„Mai bine de 34% dintre respondenţi spun că familiile nu-i vor putea susţine financiar la facultate

Tot legat de situaţia materială, aproape 78% dintre adolescenţi sunt îngrijoraţi de nivelul tot mai ridicat al preţurilor. Alţi 14% se tem că nu vor găși loc la cămin, iar costurile pentru o chirie sunt prea mari raportat la bugetele lor. Din rândul celor care vor să meargă la facultate (majoritari), cei mai mulţi se bazează pe forţele proprii şi abia apoi pe sprijinul de la universităţi. Concret, 70% plănuiesc să se angajeze pe perioada studiilor universitare. „În acelaşi timp, mai puţin de jumătate din tinerii din mediile dezavantajate speră să se poată baza pe bursele oferite de universităţi”, mai arată concluziile sondajului.

Rochie lichidă, prezentată în premieră de o casă de modă din Paris