Fostul edil din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, reținut preventiv pentru mărturie mincinoasă

Acuzațiile au legătură cu dosarul spălării Porții Sărutului cu jet de apă

Fostul primar din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a fost reținut preventiv, fiind acuzat de mărturie mincinoasă în dosarul penal deschis în 2013, atunci când operele lui Constantin Brâncuși au fost deteriorate, după ce au fost curățate exact ca la spălătoria auto, mai precis cu jet de apă sub presiune, potrivit digi24.ro.

Fostul primar al municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a fost reţinut luni pentru 24 de ore. Acesta este cercetat pentru mărturie mincinoasă.

Informația că Florin Cârciumaru a fost reținut, în dosarul privind spălarea cu jet de apă sub presiune a Porții Sărutului, Mesei Tăcerii și Aleii Scaunelor, capodopere ale lui Brâncuși de la Târgu Jiu, a fost publicată de Narcis Daju, reprezentant al Asociației Grupul de Acțiune în Interes Public, pe pagina sa de Facebook. Potrivit jurnalistului, dosarul a fost deschis în 2013, iar procurorii au dat patru ordonanțe de clasare, toate fiind contestate la Judecătoria Târgu Jiu, care a returnat dosarul pentru continuarea cercetărilor.

Acuzaţia adusă fostului edil are legătură cu dosarul în care se efectuează cercetări cu privire la spălarea operelor lui Constantin Brâncuşi din Parcul Central al municipiului cu jet de apă, în anul 2013.

Fostul edil din Târgu Jiu urmează să fie audiat din nou în cursul zilei de marți. O comisie internaţională alcatuită din mai mulţi experţi s-a întrunit în februarie 2014, la Târgu-Jiu, pentru a analiza starea în care se aflau operele sculptorului Constantin Brâncuşi, după ce Poarta Sărutului fusese spălată cu jet de apă sub presiune. Potrivit preşedintelui comisiei, Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, reprezentanţii firmei care a contractat lucrările de întreţinere a Porţii Sărutului au greşit atunci când au decis că opera respectivă trebuie spălată cu jet de apă. Procedeul a determinat desprinderea unor bucăţi din monument. Florin Cârciumaru a fost primar al municipiului Târgu Jiu între anii 2000 şi 2016.

Utilizatorii WhatsApp își vor putea trimite singuri mesaje