Foto: Facebook/ Radio Eco Natura
Foto: Facebook/ Radio Eco Natura

România va beneficia de primul reactor modular mic (SMR). Acesta va fi instalat la Doicești, în județul Dâmbovița.

În acest mod, țara noastră devine astfel una dintre primele țări din lume – și prima din Europa – ce implementează tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici NuScale.

Cu ajutorul acestui reactor modular mic, România va beneficia de energie ”curată”

Conform Radio Eco Natura, amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu care a costat 1.2 milioane de dolari.

Fondurile au fost primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021 în cadrul unui grant oferit de guvernul american pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

Directorul Nuclearelectrica a publicat poza cu vechea termocentrala din anii ’50

Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești  a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind considerat adecvat în această fază conform criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale„, a declarat Cosmin Ghiță, directorul Nuclearelectrica.

Potrivit sursei citate, în urma selectării amplasamentului, România are potențialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa.

În plus, țara noastră are șansa de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune. Un alt aspect deosebit de important este consolidarea securității energetice.