Coronavirus, originar din China, s-ar putea răspândi în toată lumea, chiar și în România, avertizează OMS (Organizația Mondială a Sănătății). De asemenea, OMS îndeamnă spitalele de pe toată suprafața planetei să țină cont de pericolul iminent care ar putea să ne afecteze pe toți în foarte scurt timp.

„Din informațiile pe care le avem este posibil să existe o transmisie limitată de la om la om, potențial în rândul familiilor, dar este foarte clar chiar acum că nu avem o transmisie susținută de la om la om”, a afirmat Maria Van Kerkhove, un oficial din cadrul OMS. „Suntem încă în primele zile, nu avem o imagine clinică clară”, a adăugat acesta.

Până acum în China s-au înregistrat 41 cazuri de pneumonie cauzate de infectarea cu coronavirus și un caz în Thailanda, unde o femeie a fost plasată în carantină, ceea ce ne arată că acest virus a început să se răspândească și în afara Chinei.

Coronavirusurile sunt parte a familiei de virusuri ce provoacă simptome ca febră, insuficiență renală, putând să se manifeste ca simple răceli, ori să degenereze în pneumonii letale.

Astfel, așa cum menționam mai devreme, OMS recomandă tuturor spitalelor să-și ia măsuri de precauție, caz în care virusul se va răspândi, ceea ce oficialii, de altfel, se și așteaptă.

Ne întrebăm cum ar gestiona o astfel de situație de criză sistemul de sănătate din România, în condițiile în care spitalele sunt așa cum sunt, condițiile fiind, în majoritatea dintre ele mizere, iar echipamentele nemodernizate de ani de zile, unde bolnavii primesc pâine înmuiată în apă, iar pacienții mor arși pe masa de operații. Ca să nu mai amintim de criza marilor arși de la Colectiv.

#News