Deși ai putea crede că în 2020 nu vom mai avea parte de condiții înfiorătoare în spitalele românești, iată că această credință este cât se poate de departe de adevăr, întrucât chiar și acum se întâmplă lucruri de neimaginat. De altfel, niciun spital din țara asta nu se apropie câtuși de puțin de normele europene, cu atât mai mult cele de psihiatrie, unde bolnavii suferă condiții de neimaginat.

Suferinzilor de la Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Plătărești din județul Călărași li se oferă castroane cu pâine înmuiată, bucățele infime de salam și eugenii. Cam asta e masa pe care un bolnav și așa bătut de soartă o primște de la autoritățile statului. Imagini distribuite pe o rețea de socializare au scandalizat presa, însă și oamenii de rând. Cu toate că niște standarde decente ar trebui păstrate, lucrul acesta nu se întâmplă, cazul de la Plătănești, Călărași, devenind unul de referință.

Plata meniului zilnic pentru un bolnav este de 17 lei, iar oficialii declară că această măsură a trebuit luată, întrucât bolnavii mintal ai spitalului au tendința de a se îneca cu mâncarea, fiind astfel necesar un meniu… moale.

„O cerință minimă a unui centru rezidențial este de a promova un stil de viață sănătos și ni se dă drept exemplu a nu mânca excesiv pâine. Nu am văzut ca mâncarea să fie pasată sau mixată”, a declarat Georgiana Pascu la Europa FM.

Noi ne întrebăm cum este posibil ca astfel de lucruri să se mai întâmple încă, cazurile de acest gen aducând aminte de condițiile mizere din spitalele de psihiatrie din anii comunismului. Povestea de față ne amintește de sezonul doi al seriei de film American Horror Story, unde pacienții unui azil pentru persoane cu probleme psihice erau tratați cu mult sub condiția umană pe care o meritau. Nimeni nu merită o astfel de soartă.

#News