Autosesizare DNA după investigația Recorder

„Finanțarea bisericilor oricărui cult religios de către statul român este absolut legală”, transmite Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Conform surselor Recorder, Direcția Națională Anticorupție (DNA) s-a autosesizat în urma investigației „Clanul Marelui Alb”, au transmis cei de la Recorder, într-o postare făcută pe pagina de socializare. Totodată, aceștia au precizat că a deschis un dosar penal cu privire la faptele prezentate în respectivul documentar.

În urma prezentării investigației, doi dintre oamenii care au apărut în documentar și-au prezentat demisiile: Lazăr Neacșu a demisionat din PSD, din Consiliul General al Municipiului București și din Adunarea Națională Bisericească, iar preotul Aurel Mihai a demisionat din funcția de vicar al Arhiepiscopiei București. „Prin sacrificarea acestor personaje, Biserica încearcă să minimalizeze implicarea Patriarhului Daniel și să bagatelizeze gravitatea faptelor prezentate în investigația Recorder, mutând atenția de la problema sistemică prezentată în materialul nostru: felul în care BOR administrează banii publici”, au mai transmis cei de la Recorder, pe Facebook.

Ce spune Arhiepiscopia Bucureștilor

În investigația Recorder a fost descoperită o adevărată rețea care lucra la construcția și reabilitatea bisericilor din bani publici, totul cu „binecuvântarea – și uneori chiar cu semnătura- Preafericitului Părinte Daniel”, potrivit celor de la Recorder, fiind vorba de sute de milioane de lei.

Reacția din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor nu a întârziat să apară, comunicatul biroul de presă fiind publicat pe site-ul Basilica, unde s-a încercat aducerea unor lămuriri cu privire la ceea ce Recorder a descoperit.

„Materialul este construit cu intenția obsesivă de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel potențiala vină a unor angajați din administrația bisericească și a unor așa-ziși complici ai instituției Arhiepiscopiei Bucureștilor (politicieni, oameni de afaceri etc.), care ar putea obține beneficii personale prin simpla învecinare cu persoane importante, comițând un rapt de imagine”, potrivit sursei citate.

Mai mult, se consideră că în materialul celor de la Recorder este atacată, în esență, finanțarea Bisericii și a cultelor religioase, „transmițându-se implicit și perfid că această finanțare constituie o irosire a banilor publici. Menționăm faptul că finanțarea bisericilor oricărui cult religios de către statul român este absolut legală”. Totodată, că jurnalistul de la Recorder a ignorat în mod deliberat „rezultatele administrării bisericești exemplare sub coordonarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel”.

De asemenea, Arhiepiscopia Bucureștiului a motivat cele două demisii au venit ca urmare a recunoașterii exprimărilor lor neadecvate.

Primarul Sectorului 2 pune finanțarea bisericilor pe pauză

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu a decis și postat pe pagina sa de Facebook că nu va plăti niciun ban către parohii până nu sunt făcute „verificări amănunțite” care să arate cheltuirea corectă a acestora.

„Am urmărit cu mare interes investigaţia Recorder. Știam că sunt pe urmele a ceva necurat din moment ce ne-au cerut o serie de informații despre istoricul acestor ajutoare financiare, informații pe care le-am furnizat imediat. Într-un stat sănătos presa scoate la lumină astfel de probleme.  Am susţinut şi susţin în continuare sprijinirea a 2 componente ale activităţii bisericii: componenta culturală şi componenta socială. În mandatul meu a fost votat sprijin financiar pentru 2 parohii şi o mănăstire: 450.000 lei pentru refacerea monumentului istoric Mănăstirea Plumbuita, 430.000 lei pentru cantina socială de la Parohia Doamna Oltea, 133.000 lei pentru centrul social de la Parohia Oţetari (nu 700.000 cât spune domnul Iorga în reportaj)”, a scris Mihaiu pe Facebook.

Citește și: BOR va trebui să se descurce cu bani mai puțini