BOR va trebui să se descurce cu bani mai puțini

Iată că într-un an dificil, în care strânsul curelei contează mai mult decât oricând, guvernul Cîțu ia o decizie justă și le taie elanul (dar și bugetul) celor de la BOR

Mare lovitură, mare, pentru BOR: Guvernul condus de Florin Cîțu a decis reducerea banilor primiți de biserică cu 89%, comparativ cu anul 2020, cel puțin. Mai mult decât atât, contribuţia statului la salarizarea personalului bisericesc va ajunge în acest an la 749,25 milioane lei, adică o creştere cu 2,26% faţă de anul trecut, potrivit Digi 24. Cât despre bugetul alocat personalului din învăţământul teologic, acesta va înregistra o creşte de 33%, comparativ cu anul 2020. Banii acordați acestuia vor însuma 8,83 de milioane de lei. În concluzie, există și vești bune pentru clericii români, nu numai supărări și sărăcie.

BOR rămâne fără 89% din venituri

Pe larg, banii de buget alocaţi, în mod obișnuit, pentru restaurarea bisericilor au fost reduşi de la aproximativ 249 de milioane de lei în 2020, la doar 28 de milioane de lei în 2021. În plus, acești bani vor fi împărțiți între muzeele cu specific religios și lăcașurile de cult efective, din țară.

Iată că într-un an dificil, în care strânsul curelei contează mai mult decât oricând, guvernul Cîțu ia o decizie justă și le taie elanul (dar și bugetul) celor de la BOR, obișnuiți de mult prea mulți ani să primească fonduri din taxele și impozitele cetățenilor, cât să-și cumpere toate cele necesare unui trai mai mult decât decent (aș putea spune chiar exagerat de decent).

Citește și: BOR: „Un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate a Bisericii”