Orban a cerut, în plen, eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari

Pensiile speciale, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților

Liderul Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a cerut astăzi, în plen, introducerea unui punct suplimentar pe ordinea de zi. „Vă solicit atenția pentru o intervenție pe procedură. În reuniunea BPR de ieri am convenit că urmare a unei propuneri formulate de liderul de grup PSD, Alfred Simonis, să formulăm o propunere de completare a ordinii de zi de azi. Vă propun să introducem pe ordinea de zi, la punctul 8, proiectul de modificare a Statutului deputaților și senatorilor, proiect de lege prin care sunt trei propuneri legislative formulate de trei grupuri parlamentare, pentru abrogarea a două articole care institituie dreptul la pensii speciale”, a declarat liderul PNL Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.

Orban nu mai vrea pensii speciale, Roman marjează cu revocarea Renatei Weber

Imediat după cererea lui Ludovic Orban, deputatul liberal Florin Roman a cerut inclusiv introducerea la vot a revocării Avocatului Poporului, Renate Weber. Apelul n-a fost, însă urmat de un vot.

„Salut anunțul dlui președinte PNL Ludovic Orban. În același timp cred că dacă vrem să facem dreptate până la capăt, așa cum am promis românilor, trebuie să o revocăm pe dna Renate Weber. Dacă azi putem da un vot după constituirea comisiei de Stătut, în cazul doamnei Weber, comisiile juridice știu ce au de făcut. Votați și revocarea Renatei Weber, votați să plece acasă. Jos pensiile speciale, jos Renate Weber!”, a spus Florin Roman, imediat după intervenția lui Ludovic Orban.

Ce spune statutul despre pensiile speciale destinate deputaților și senatorilor

ARTICOLUL 49

(1) Deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, eşalonate, după caz, în anexele nr. 5 şi 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale vârstei standard reduse în conformitate cu prevederile aceleaşi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

(2) Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la alin. (1) se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

(4) Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar.

(5) Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat după suspendare.

(6) Indemnizaţia pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat/senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată.

(7) Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.

(8) Indemnizaţia pentru limită de vârstă este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

(9) Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului, şi se plăteşte de acestea.

(10) Cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaţilor sau al Senatului, după caz.

(11) Modul de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileşte prin norme metodologice, aprobate de Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.

ARTICOLUL 50

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă, prevăzută la art. 49, deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru infracţiunile prevăzute la art. 254-257 din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificările şi completările ulterioare.

Citește și: Turcan mimează soluții: pensii speciale vs. CCR