Poliția avertizează asupra unei înșelătorii prin intermediul apelurilor telefonice

Oamenii legii recomandă prudenţă în divulgarea unor tipuri de informaţii

Politist
Politist sursa foto pixabay

Poliţia Română atrage atenţia într-un avertisment transmis marți populației că nu deţine roboţi telefonici care solicită date personale sau apăsarea „Tastei 1” a telefonului pentru a intra în legătură cu un agent, potrivit digi24.ro.

De asemenea, Poliția face recomandări cum să procedați dacă primiți astfel de apeluri telefonice (vishing). „«Hello, we are from the Romanian Police» – dacă un apel telefonic începe cu fraza de mai sus, vă anunţăm că, din acel moment, vă pierdeţi timpul sau, cine ştie, posibil şi ceva bani la sfârşit”, a transmis Poliţia Română într-un mesaj postat pe Facebook.

Instituţia precizează că nu deţine roboţi telefonici care să apeleze sau să vă ceară să apăsaţi „TASTA 1” pentru a intra în legătură cu un agent de poliţie. „Butonul de a închide apelul este foarte recomandat, urmat de o sesizare, dacă aţi fost prejudiciat”, au mai transmis poliţiştii. Poliția reia o serie de recomandări pentru a nu cădea victime unor astfel de încercări ale atacatorilor cibernetici.

Poliţia Română recomandă prudenţă în divulgarea unor tipuri de informaţii

Este vorba despre informaţii de identificare personală: numele, prenumele, C.N.P., adresa, numărul de telefon, data naşterii şi alte detalii personale care pot fi utilizate pentru „a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau servicii, informaţii privind conturile bancare şi alte date financiare, prin intermediul vishing-ului, atacatorii pot obţine numerele de cont bancar, numerele de card de credit, informaţiile de autentificare la serviciile bancare online şi alte detalii legate de conturile şi tranzacţiile financiare ale victimei, informaţii care pot fi utilizate pentru a efectua tranzacţii frauduloase sau pentru a accesa ilegal fondurile persoanelor vătămate.

Poliţia Română atrage atenţia asupra fraudelor prin apeluri telefonice, în cadrul cărora victimele sunt determinate să transmită atacatorilor date personale, bancare sau de autentificare, pe care autorii le utilizează în scopul comiterii altor fapte de natură penală.

Vishing-ul (voice phishing) este o metodă de înşelăciune prin care autorii apelează şi poartă convorbiri telefonice cu persoanele vătămate şi pretind a fi reprezentanţi ai unor entităţi private. Prin utilizarea unor tactici ingenioase de manipulare, ei obţin date personale sau informaţii financiare de la persoanele vătămate. Patru bărbaţi, suspectați de decontarea ilegală de la stat a sumei de 1,6 milioane de lei pentru refugiaţii ucraineni